View Single Post
Stary 18-01-2020, 15:42   #624
Sebol1708
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Focus MK3 SE USA
Silnik: 2,o
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: montaz fabrycznych czujników parkowania

Cytat:
Napisał referee Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej!

Ponieważ mocno przymierzam się do wymiany i chyba skompletowałem wszystko, zasugerowany jednym postem kolegi z tego watku TU postanowiłem pójść w tym samym kierunku i zrobić troszeczkę ładniej niż to co oferuje FORD w FOCUSIE.

Jeszcze nie zamontowałem - trochę brak czasu i na razie nie mam gdzie, troche dla potomnych może komuś się przyda - przymierzam się do instalacji PDC na zapożyczonych z koncernu VAG podzespołach. Dużo tańsze rozwiązanie (za wszystko zapłaciłem ~20Euro)

O dziwo wszystko ładnie pasuje do czujników FORDowskich
Cały zestaw:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po wsadzeniu czujnika w "koszyczek"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uszczelki

NR koszyczka to: 5J9 919 485 B GRU - 3,5Euro
Nr uszczelki to: 1T0 919 133 C 9B9 0,5 Euro

Kupowałem tu: cars-equipment.com - przesyłka list polecony 5Euro

W zależności od potrzeb (Czujniki TYŁ/PRZóD i TYŁ) musimy zaopatrzyć się w moduł Ax lub Bx (BM5T-15K866-Ax/BM5T-15K866-Bx lub facelift F1ET-15K866-Ax/F1ET-15K866-Bx)

Moduł posiada 3 (trzy) gniazda do których podchodzą wtyczki:
1. C1 (duża brązowa) - power, komunikacja z przyciskamina konsli z przodu, CAN.*Bez niej ani rusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.*
2. C2 (mała brązowa) - CZUJNIKI z PRZODU.*Potrzebna do podłączenia czujników z przodu i SAPP).*
3. C3 (mała czarna) - TYLNE CZUJNIKI.*Potrzebna do podlączenia czujników z tyłu.*

Kolory kabelków we wtyczkach i poniżej oznaczenie kolorów:
C1-1 IGNITION R1 - F30 5A BU BLUE / NIEBIESKI
C1-2
C1-3
C1-4 BUTTON SWITH PASS GN-BN GREEN-BROWN / ZIELONO-BRĄZOWY
C1-5
C1-6 HS CAN HIGH BU-WH BLUE-WHITE /BIAŁO-NIEBIESKI
C1-7
C1-8 GND uziemienie BL-BU BLACK-BLUE / CZARNO-NIEBIESKI
C1-9 BUTTON STATUS LED PAS OG-BU ORANGE-BLUE / POMARAŃCZ-NIEBIESKI
C1-10
C1-11
C1-12
C1-13 BUTTON STATUS LED PAS GN-BU GREEN-BLUE / ZIELONO-NIEBIESKI
C1-14
C1-15 HS CAN LOW WH WHITE / BIAŁY
C1-16 BUTTON SWITCH SAPP GN-BN

C2-1 SENSOR GND FRONT
C2-2 SENSOR VBAT FRONT
C2-3
C2-4
C2-5 SENSOR SIGNAL FOL
C2-6 SENSOR SIGNAL FIL
C2-7 SENSOR SIGNAL FIR
C2-8 SENSOR SIGNAL FOR
C2-9 SENSOR SIGNAL FSL (PSM)
C2-10 SENSOR SIGNAL FSR (PSM
C2-11
C2-12

C3-1
C3-2 SENSOR SIGNAL RIR YE-GY
C3-3 SENSOR SIGNAL RIL/CENTER WH-OG
C3-4 SENSOR SIGNAL ROR YE-OG
C3-5 SENSOR SIGNAL ROL YE-GN
C3-6
C3-7
C3-8 SENSOR GND REAR GN-WH
C3-9
C3-10
C3-11 SENSOR VBAT REAR BU-WH
C3-12

GN = green* RD = red* SR = silver* WH = white* VT = violet* YE = yellow* VC = black* GY = gray* BN = brown* LG = light green* BU = blue* OG = orange*

Sama wtyczka PDC TYLNA i rozpiska jej i gdzie ma trafiać do modułu PDC wtyczki C3
1 /YE-OG/ C3-4
2 /YE-GY/ C3-2
3 /YE-GN/ C3-5
4 /WH-OG/ C3-3
5 /BU-WH/ C3-11
6 /GN-WH/ C3-8
7 - BLIS
8 - BLIS
9 - BLIS
10 - BLIS
11 - Keyless
12 - Keyless

SYGNAŁ HS-CAN (LOW/HIGH) ciągnę z konektora umieszczonego w tunelu między kierowcą a pasażerem:
Są tam dwa kable skręcone ze sobą BIAŁY i BIAŁONIEBIESKI:
Podpinam odpowiednio:
C1-6 HS CAN HIGH BU-WH BLUE-WHITE /BIAŁO-NIEBIESKI
C1-15 HS CAN LOW WH WHITE / BIAŁY

Podpięcie pod zasilanie (POWER) + UZIEMIENIE
(POWER)
Wtyczka C1 pin1 powinna być podpieta pod bezpiecznik F30 5A - wychodzi z tej wtyczki kabel NIEBIESKI
C1-1 IGNITION R1 - F30 5A BU BLUE / NIEBIESKI
Ja podciągnąłem kabel i użyłem czegoś takiego "złodziejka?" - nie wiem jak to nazwać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.:
Pozwoliło mi to na nie cięcie istniejących kabli i lutowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koszt na alle to pare zł. Ja kupiłem na ALIEXPRES
Mam bezpiecznik 5A w tym miejscu co powinno być - podłączenie bezproblemowe - jedynie trochę należy nożykiem poszerzyć miejsce na tą złodziejkę.

UZIEMIENIE
C1-8 GND uziemienie BL-BU BLACK-BLUE / CZARNO-NIEBIESKI
Opis skąd wychodzi linijka wyżej oraz jaki jest oryginalny kolor przewodu.
Ja podpiąłem się kilkanaście cm koło oryginalnego miejsca gdzie PAM jest przyczepiony:

Po podpięciu MODUŁ PAM widoczny w FORSCANIE. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z braku czasu wszystko na raty robię. Krok po kroku.
Teraz lutowanie wiązki i podpięcie czujników....

Wiązka gotowa więc można podpinać.
1) ściągnięcie zderzaka
- prosta sprawa dla osoby która to już robiła... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po odkręceniu 10 śrub (w moim przypadku) oraz ściągnięciu świateł (zalecam) poszło szybko.
2) Mycie, suszenie, wiercenie i klejenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Miejsce na otwory są oznaczone:

Miejsca na przyczepienie zaczepów trzymających wiązkę:

wiercenie: wiertło stożkowe - wierciłem 18mm

Klejenie czujników i zaczepów: UWAGA - miejsca wskazane przez FORD na zderzaku nie są tylko dla sztuki... klejenie w innych miejsca może spowodować problem przy zakładaniu (będzie zawadzać/obcierać z metalowym zderzakiem)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3) i wygląda to tak:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A do przodu te uchwyty też sę nadają oczywiście chodzi o te środkowe ?
Sebol1708 jest offline   Odpowiedź z Cytatem