Wibracje auta na 4,5 i 6 biegu. Brak objawów dwumasy 1.6 TDCI
Witam,
problem jak w tytule. Podczas przyśpieszania na czwórce lub wyższych biegach, pojawiają się odczuwalne wibracje całego auta. Odczuwalne jest to przy niższych obrotach, np po zmianie biegu na 5 przy 60-70 km/h lub przy 80/90 km/h po zmianie na 6. Po odjęciu gazy wibracje ustają. Jeżeli przeciągnę auto i zmienię bieg przy wyższej prędkości wibrację są mniej odczuwalne. Przy 120 km/h wyraźnie się zmniejszają.
Auto ma przejechane 190 tys. 80 % trasa, jazda bardzo spokojna. Jestem pierwszym właścicielem auto przeglądane od nowości w ASO.
Dwa miesiące temu robiony był przegląd, oraz auto miało zdarzenie na ulicy po którym była naprawa blacharska. Jednak po tej akcji nie było żadnego problemu.
Opisany na początku problem pojawił się po wymianie głowicy, która związana była z nieszczelnością uszczelki. W wyniku czego spaliny dostawały się do układu chłodzenia.
Założona głowice nie jest moja, regenerowana.
Podczas tej akcji wymieniono również rozrząd z pompą, Pasek osprzętu wraz z napinaczem.
Mechanik, który robił głowicę po moim zgłoszeniu problemu wymienił również jedną poduszkę pod głowicą ( tą od strony zbiornika układu chłodzenia) oraz filtr paliwa.
Zdemontował półosie/przeguby ale nie były podejrzane, wyważył koła i jeszcze raz sprawdził rozrząd.
No i.... problem nie ustąpił.
Nie podjął się wymiany/sprawdzenia dwumasy ponieważ, nie ma ku temu charakterystycznych objawów.
Nic nie hałasuje podczas gaszenia czy uruchamiania silnika. Nie ma żadnych szarpań, stuków podczas przyśþieszania, biegi wchodzą płynnie.
Silnik na luzie pracuje prawidłowo, zwiększanie obrotów do 4 tys nie powoduje żadnych niepokojących objawów.
Pytanie pierwsze.
Czy podczas naprawy uszczelki pod głowicą, wymiany rozrządu, pompy, napinacza paska i paska, oraz wymiany głowicy, można zrobić coś co spowoduje takie objawy jak opisałem? Dodam, raz jeszcze na luzie podczas jazdy czy postoju auto pracuje prawidłowo. Po odjęciu gazu również. Zakładam, że jeżeli podczas tej akcji coś by uszkodzono, problem pojawiał by się również na luzie. Tutaj ewidentnie czuć, że dzieje się to po przyłożeniu momentu obrotowego na zapiętym biegu.
Pytanie drugie.
Czy jeżeli są tylko objawy jak opisałem a nie ma nic co wskazuje na dwumasę, może jednak ona być powodem tych wibracji?
Pytanie trzecie.
Czy przyczyną może być uszkodzenie skrzyni biegów?
Pytanie czwarte.
Czy przyczyną może być uszkodzenie impulsatora skrzyni biegów?
Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale może wyeliminowanie wskazanych już powodów, pozwoli na przybliżenie się do trafnej diagnozy.
Maciek
|