Temat: [Focus 2008-2011] Kod błędu P0020 - co naprawiać?
View Single Post
Stary 18-01-2020, 20:26   #24
WinstonSmith89
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1.8 Duratec Flexiluel
Rocznik: 2008
Domyślnie Problem z elektryką, czyli dyskoteka na zegarach

Witam. Po roku bezawaryjnej jazdy, wczoraj w moim Focusie mk2 1.8 benzyna doszło do nieoczekiwanych awarii. Wsiadłem do auta i ruszyłem przed siebie, na pierwszym napotkanym skrzyżowaniu poczułem, że wysiadło mi wspomaganie kierownicy po chwili się załączało i tak kilka razy, po kolejnych kilkuset metrach wyskoczył mi błąd awaria abs. Dojechałem do miejsca przeznaczenia zostawiłem samochód na godzinę i postanowiłem wrócić do domu. Do przejechania miałem może kilometr. Objawy utrzymywały się, dodatkowo zaczęła się palić kontrolka akumulatora. Gdy zaparkowałem pod domem zgasiłem auto i po chwili postanowiłem je odpalić raz jeszcze. Niestety nie udało się, po przekręceniu kluczyka nie działo się nic, rozrusznik nie kręcił. Co więcej po wyłączeniu zapłonu słyszałem, że coś się z samochodem dzieje słychać było dźwięki jakby coś się załączało i wyłączało. Gdy kolejny raz przekręciłem kluczyk na zapłon zaczęła pracować tylna wycieraczka i lewy kierunkowskaz, pomimo że były wyłączone zmienił się też język na jakiś skandynawski. Postanowiłem odłączyć klemę od akumulatora i tak zostawić go na noc. O poranku podłączyłem klemę i samochód odpalił, wyświetliły się te same komunikaty co wczoraj. Gdy go zgasiłem i próbowałem odpalić znów zero reakcji rozrusznika i po chwili akumulator okazał się być rozładowany. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??
WinstonSmith89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem