Cytat:
|
Mam kolegów, którzy jeżdżą skodą octavią i pegueotem 3008 z silnikiem 3 cylindrowym i powiedzieli mi, że nigdy więcej - denerwuje ich "dźwięk" kosiarki
|
Focus jest lepiej wyciszony od poprzedników, czy od wyżej wspomnianych nie wiem. Zresztą nie jeździłem Focusem z silnikiem 1,5. Pytanie czy nie ma gdzieś w jakimś salonie takiego auta do przetestowania? Samemu sobie odpowiesz, czy Ci dźwięk będzie odpowiadał, czy nie.
Ja po paru latach jeżdżenia dieslami, gdy teściu kupił benzyniaka, byłem w szoku jaka cisza jest w aucie, inna kwestia, że obecnie wolę jeździć moim, niż jego Corollą, bo przy prędkościach drogowych, ciszej jest w Focusie niż jego Corolli.
Gdy zacząłem myśleć o zmianie auta, okazało się, że większość to w podstawie siliniki 3 cylindrowe, dla mnie skojarzenie z Yariską. Pierwszym autem, którym się interesowałem był Cactus z 1,2 i nim miałem okazję się przejechać i owszem słychać tą "kosiarkę", ale gdy potem wsiadłem i pojechałem Focusem 1,0, to po pierwsze cisza w środku mnie zaskoczyła, a silnik dość fajnie terkota, jak się go pociągnie na obrotach. Kilka osób gdy je później przewoziłem, to właśnie byli tym zdziwieni na plus.
Więc poszukaj sobie auta do jazdy testowej. Chcesz Activa, to może jakiś salon ma go w wersji 1,5 EB?