Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 21-01-2020, 09:27   #1375
isia
ford::beginner

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 Duratec 100 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Jeździłam wczoraj Activem 1,5. Po uruchomieniu zimnego silnika - coś między kosiarką a starym dieslem. Jednak jak silnik się rozgrzeje (dość szybko) jest już zdecydowanie lepiej. Generalnie delikatny warkot przy wyższych obrotach mi nie przeszkadzał i nie był nie miły dla ucha a nawet lekko ciekawy. Przy spokojnej jeździe (140 km/h 6 bieg) jest cicho i słychać tylko szumy oporu i opon (zimówki). Pod tym względem jest ok. Jednak przed zakupem blokuje mnie trwałość silnika i fakt, że właściwie nie ma żadnej "historii" bo to świeża konstrukcja. Podobno te silniki będą montowane w Focusie tylko do kwietnia - tak mi odpisał Ford na FB. Czy tak rzeczywiście będzie ? Jeśli tak to się okaże, że Focus + 1,5 EB 150 KM R3 jest tandemem niszowym i ilość samochodów z takim silnikiem jest niewielka. Podobno mają już po tym pojawiać się "miękkie" hybrydy. Nie rozumiem dlaczego KIA w swoim nowym XCEED mogła zachować 4 cylindry a Ford w Focusie nie. Szkoda bo bardzo trudno jest mi podjąć decyzję o kupnie nowego samochodu a tak bardzo czekałam na wersję Active i jest wyższa co zdecydowanie ułatwia wsiadania dla pokolenia "kręgosłupowców".
pozdrawiam
isia
isia jest offline   Odpowiedź z Cytatem