Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 21-01-2020, 10:59   #1381
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Jestem po wymianie oleju + filtra związanej z dotarciem silnika. Aplikacja pokazuje jakość oleju na 90% po 2000 km, więc nie wyzerowano licznika. Od ręki wykonano też akcję serwisową 19S42 - zabezpieczenie styków skrzynki PDB. Zostały też podregulowane minimalnie drzwi kierowcy, co poprawiło delikatnie szumy wiatru przy większych prędkościach.

Spojrzałem na Focusy w salonie - stały same St-Line, dwa na Michelin Pilot Sport 3, jeden na Conti Sport Contact 5. Mondeo też na Michelin PS3. Jeden St-Line miał inny spojler z tyłu (taki z przetłoczeniami) - być może to był model pod zamówienie.

Co do odgłosu silnika/wydechu w Active HB 1.5 EB to mi i żonie on nie przeszkadza, a podczas przyspieszania nawet się podoba. Dzieci z tyłu twierdzą, że jest cicho. Wydech "warczy" kilka/kilkanaście sekund po odpaleniu zimnego samochodu, ale da się przeżyć.

Focus dostanie 1.0 155KM znany z Pumy. Silnik w nim gaśnie jeszcze przed zatrzymaniem, a w razie potrzeby aktywuje się w 300 milisekund. Mild hybrid na światach nie załącza silnika nawet po wciśnięciu sprzęgła.

W Focus Active siedzi się 3 cm wyżej. 1,5cm jest w Fieście Active. Obecnie jest tendencja, że auta miejskie i kompakty są coraz niższe, a Focus Active to coś między kompaktem a crossoverem. W którejś recenzji zmierzyli wysokość siedziska w St-Line na 51cm, a Active 55cm. Większość crossoverów ma przynajmniej 58cm (tyle jest w Xceed). Bardzo popularny Captur ma już 64cm. Myślę, że dla osoby szukającej Focusa, a chcącej trochę odciążyć kręgosłup, Active z opcjonalnymi fotelami AGR to dobry wybór, tym bardziej, że w Focusie na najniższym ustawieniu fotel jest dość nisko więc można się swobodnie podnieść o kilka cm jeśli nie jesteśmy 2 metrowcami.

Bump:
Cytat:
Napisał Jaworrr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I mam wrażenie, że zawieszenie wersji Active jest sztywniejsze od normalnej wersji, i dość mocno przenosi informacje z podłoża na karoserię. Albo to kwestia kół 18".
Biorąc tą wersję wybrałbym koła 17".
Tak twierdzi większość recenzentów, że jest twardsze, a zarazem w przypadku 17" dzięki większej ilości gumy na oponie, troszkę bardziej komfortowe. Nie jeździłem innymi wersjami niż swoją na 17" a porównanie mam tylko do Focusa MKIII na 16 i tam było odczuwalnie bardziej miękko. Przejazd po fałdach czy głębokich studzienkach mniej wstrząsał kabiną.

Cytat:
Napisał isia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem dlaczego KIA w swoim nowym XCEED mogła zachować 4 cylindry a Ford w Focusie nie.
Pula CO2 liczona jest dla całego koncernu, Ford ma np. całą gamę samochodów dostawczych podczas gdy KIA bodajże jeden. Ford zachował jeszcze 4 cylindrowca w Mondeo - 1.5 165KM, ale też nie wiadomo jak długo.

Ostatnio edytowane przez forger ; 21-01-2020 o 11:25
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem