Temat: [Mondeo 2007-2014] kasowanie inspekcji olejowej
View Single Post
Stary 21-01-2020, 20:15   #27
radkor
ford::professional

Imię: Radek
Model: VOLVO V40
Silnik: 1.6EB
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Reset pozostałego przebiegu do wymiany oleju

Cytat:
Napisał slider2002 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Otóż matualne kasowanie inspekcji działa, tylko kiedy wyświetla się na liczniku konieczność zmiany oleju. Wcześniej można to zrobić tylko komputerem serwisowym. Właśnie dlatego teraz procedura manualna nie działa.
Nie potwierdzam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ani razu nie miałem u siebie komunikatu o potrzebie wymiany oleju, za to już dwukrotnie po wymianie oleju kasowałem inspekcję ręcznie - z sukcesem.
Mam 2.2TDCi w manualu z pełnym Keylessem. Może w EcoBoost jest inaczej? Chociaż nie wydaje mnie się...

@Python013 , moim zdaniem u Ciebie procedurę może przerywać komunikat o rozładowanej baterii... Naładuj porządnie akumulator lub wymuś reset BMS (wtedy info o rozładowanej baterii powinno zniknąć jeśli jej stan jest OK):
Cytat:
Napisał SRS
Metoda zerowania czujnika BMS

1. Wejdź do pojazdu i wykonaj czynności od 2 do 4 w ciągu 10 s.
2. Włącz zapłon, silnik wyłączony (położenie II).
3. Wciśnij i zwolnij przełącznik tylnego światła przeciwmgielnego pięć razy.
4. Wciśnij i zwolnij przełącznik świateł ostrzegawczych ( awaryjne ) trzy razy.
5. Jeśli procedura się powiedzie, lampka ostrzegawcza układu ładowania w zestawie wskaźników zamiga trzy razy w ciągu następnych 15 s.
6. Zerowanie czujnika BMS zostało zakończone.
i potem spróbuj wykasować inspekcję raz jeszcze.

PS. Procedura ręcznego resetowania BMS również u mnie działa.

Ostatnio edytowane przez radkor ; 21-01-2020 o 20:24
radkor jest offline   Odpowiedź z Cytatem