Temat: [C-MAX 2003-2007] Naprawa przycisku tylnej klapy
View Single Post
Stary 21-01-2020, 20:35   #63
staszeque
ford::amateur

Imię: Stanisław
Model: Ford Focus MK3 Combi
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Naprawa przycisku tylnej klapy

Klamka przyszła koszr 24 zł +8 zł przesyłka. Tak jak wcześniej kolega napisał wystarczy starą wywalić włożyć nową i śmiga .
Z taką małą uwagą iż u mnie w c-max 2005r, 1.8 benzyna, nie wiem czy silnik ma znaczenie, ale raczej nie.
Oprócz klamki nad tablicą rejestracyjną mam jeszcze obok guzik od zamykania centralnego zamka.
W wyniku tego idą 2 kable przez tą gumkę uszczelniającą która jest w zestawie. Przy zamówieniu o tym nie wiedziałem, Nie mogłem wtyczki przełożyć od tego bocznego guzika w wyniku czego musiałem poszerzyć otwór, uwaga na ostre nażędzia, bo rozciąłem palca... na szczęście bez szycia ale krwi trochę było xD.
Za wczasu radzę ściągnąć osłonę w bagażniku ta plastikową co jest pod klapą bagażnika, bo u mnie nie było dojścia od strony zewnętrznej żeby wypiąć wtyczkę od klamki/uchwytu. Lepiej nie szarpać na siłę.
Cały plastik trzymają 2 śruby które są widoczne po podniesieniu klapy, po ich odkręceniu radzę od strony szyby odginać stopniowo plastikową osłonę, trochę z lewej trochę z prawej, u mnie wszystkie zatrzaski były całe. Wtyczka wypięta , wpięta nowa i zamek działa jak ta lala.
Operacja wymiany zajęła około 30min, trochę się męczyłem żeby wyciągnąć stary dłubanie śrubokrętem, ciężko było te zatrzaski odpiąć bo to raczej jednorazówka, nowy wszedł bez problemu.
staszeque jest offline   Odpowiedź z Cytatem