Temat: [Transit 2014-2019] Czy ktoś już posiada nowy model ???
View Single Post
Stary 22-01-2020, 18:21   #1018
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???

Cytat:
Napisał tomorrr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zamierzam biadolic na ten fakt, ani tez nie mam na niego wplywu wyborem gdzie tankuje bo tankuje w PL moze 4 razy na rok. Jest to jednak fakt, ktory sie mocno rzucil w oczy ostatnio. Konkretnie dwa tygodnie temu.
Z tym bywa różnie. U mnie - jeżdżąc w kraju - nigdy nie zapalił się wskaźnik "woda w filtrze paliwa". Ale kiedy pojechałem do .de, to już po pierwszym tam tankowaniu czujnik wody... zadziałał.

W Polsce największym problemem (na szczęście wg statystyk kontrolnych malejącym) jest możliwość zatankowania fałszowanego paliwa, czyli oleju opałowego odbarwianego kwasem siarkowym. Takie paliwo wykończy każdy wtrysk i każdą pompę. Co gorsza - takie paliwo może znajdować się na stacjach dużych sieci, a nie tylko na małych prywatnych. Ani kierowca cysterny nie wie, że wiezie fałszowane paliwo, ani kierownik stacji nie wie, że taką zupę leją mu do zbiorników. Kant jest najczęściej na sześciocyfrową sumę, fałszowany jest olbrzymi zbiornik w rozlewni o pojemności kilku tysięcy metrów sześciennych. Nawet jeśli ktoś się domyśla, że coś jest nie tak - to nie wychyli się, bo chyba ostatnią rzecz jaką by widział w życiu, to... silny rozbłysk.