View Single Post
Stary 25-01-2020, 18:30   #36
Gaius1984
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 EB 150KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Migająca kontrolka ciśnienia oleju podczas jazdy

Cytat:
Napisał Piotrek Wielos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
*Gaius tego silnika nie robiłem to po pierwsze, zdarzają się przypadki gdzie nie dostaniesz części poza ASO w którym wiadomo że nie jest tanio, w większości silników można szlifować wal (pierwszy szlif, drugi szlif) wg danych producenta, oraz są dostępne panewki w odpowiednim wymiarze pod dany szlif, w przypadku korby można szukać uzywki, bez problemu można sprawdzić jej stan.
Nie można odmówić Ci racji... Szlif według danych producenta = producent nie przewidział ba jest tak cwany, że nie kupisz samego wału (występuje jedynie w pakiecie jako dół silnika)
Nie chodzi o to, że się czepiam ale tak jak napisałeś nie robiłeś tego silnika - ja też myślałem przed remontem, że zamknę się w ~4-5 tysiącach ale sam "dół" jako element + komplet uszczelnień oscyluje w granicach 4,7 tys.
do tego z takich absolutnie oczywistych i koniecznych
rozrząd nowy (chyba dzisiaj już nikt nie złoży na starym- tym bardziej, że twórca tematu wspominał o konieczności wymiany)
sprawdzenie głowicy (oby była ok)
Sprawdzenie bloku (jw)
płyny ustrojowe i robocizna...

Będzie dobrze jeśli się uda zreanimować tą jednostkę w 7-8 tysiącach

Ja bardzo lubię Fordy, serio. Ale to co producent zrobił z częściami które są typowymi jednorazówkami, żebyśmy wymieniali całe samochody ... no masakra.

P.S.
Co do wału proponuję szukać jeszcze używki pod volvo tam jest sporo części wspólnych...
Gaius1984 jest offline   Odpowiedź z Cytatem