Odp: Wymiana czujnika ABS mk1
wymieniałem czujnik prawy przód, podnosisz lewarkiem zdejmujesz koło, koło pod samochód, ja na ręcznym odpalam na luzie samochód i luzuje zacisk hamulca przy użyciu śrubokrętu, wyłączam zapłon i na bieg, zdejmujesz kapturki od prowadnic zacisku, odkręcasz 2 prowadnice od zacisku hamulca za pomocą toxy chyba 7, odchylasz na chwile zacisk aby zdjąć tarcze, teraz masz dojście do czujnika, nasadka i odkręcasz śrubę trzymającą czujnik, czujnik powinien wyjść, ale u mnie nie chciał wyjść więc go nawierciłem ale nie do samego końca , potem wydłubałem. Odpinasz czujnik i zakładasz nowy tak jak był stary. Składasz w odwrotnej kolejności. Po wymianie czujnika przejeżdżasz kilka metrów i jak jest wszystko dobrze kontrolka gaśnie. Niestety u mnie nie zgasła a winą okazała się ZBYT DŁUGA KOSZULKA IZOLACYJNA ZAŁOŻONA NA NOWEJ WTYCZCE CZUJNIKA ABS ZAMIENNIKA. Co do parametrów. Po odczepieniu czujnika i przekręceniu kluczyka bez odpalania w gnieździe czujnika powinno być napięcie, raczej powyżej 11V, natomiast gdy mierzyłem sam czujnik nowy rezystancją pokazywało mi w jedną stronę na zakresie diody koło 500-600 a w drugą stronę nic, natomist na zakresie rezystancji 200M kolo 2-3
|