Cytat:
|
Jak się w ogóle w ogóle lata Focusem mk3 na 235/40r18? Nie za szeroko i nie za ciężko? Przymierzam się do zakupu z 2.0 tdci 150km i wydaje mi się, że o te 10mm za dużo, to jest kawał opony.
|
Jeżeli chodzi o mk4 to dla mnie w wersji z CCD na 18" przyjemniej się jeździ niż w mk3 na 16" (miałem jako zastępcze) czy mondeo mk5 na 17" (miałem zastępcze). Zapewne kwestia wyposażenia, zastępcze były raczej golasy. Zawieszenie w nowym Focusie jest dla mnie na plus. Póki co amory działają, bo już widziałem, że nie są zbyt trwałe przy CCD.
Możliwe, że pojedyncze mocne dziury są bardziej odczuwalne, ale ich jest mało. A w większości jazda po nierównościach jest dobrze tłumiona, szczególnie w trybie komfort. Większym dyskomfortem szerokich 18" jest zwiększony promień skrętu, do którego trzeba się przyzwyczaić i trochę dziwnie, że tak małe autko nie potrafi się dobrze złamać. Mondziak na 17" lepiej się łamie w zakrętach. I lekko większe spalanie jest na 18".
Przelatałem 30k na 18" calach zarówno letnich jak i zimowych i szczerze mówiąc, póki co przynajmniej, nie zamierzam zmieniać na inne, jest OK.