Cytat:
|
masz porównanie do silnika D10f?
na dniach muszę zdecydować czy zostać z Mondeo czy brać superba z DSG 190KM które robi się na 230KM
|
nie wiem czy to jest "f" ale mój to ostatni miesiąc produkcji tego silnika 180KM w mondeo, czyli auto wyprodukowane w lutym 2019r ze skrzynią PS.
Jazda 70% miasto (niewielkie, często zakorkowane, mało miejsc gdzie można się rozpędzić, same skrzyżowania ze światłami), 30% trasa (z czego większość autostrada). Jazda raczej normalna z tendencją do dynamicznej, bez pałowania. Prędkości 10-20% ponad limit, w mieście czasem więcej. Autostrada praktycznie tempomat non stop ustawiony na 150km/h według licznika (146km/h GPS). Spalanie średnie z ostatnich 13k km to 6,8 z licznika, 6,9 z realnych tankowań. Trasa Tarnów - Wiedeń - Tarnów w większości Autostrada, wszędzie limit 10% powyżej dozwolonej, 3 dorosłe (i rosłe)osoby na pokładzie + bagaże full bagażnik - 6,3 z realnego tankowania. Ja jestem bardzo zadowolony, czego chcieć więcej? W porównaniu do mojego wcześniejszego C5 z podobnym silnikiem i skrzynią A6 spadek średniego spalania o ok 2,6-2,8 litra.
W samym mieście spalanie mondeo oscyluje w okolicach 7,2, a autostrada przy 150km/h poniżej 7,0. DK to już inna bajka, tam przy prędkościach do 110km/h i bez szaleństw spokojnie w granicach 6l. Mimo jady miejskiej nie wiem co to DPF, nie zaobserwowałem ani większego spalania na postoju, ani wyższych wskazań spalania przy toczeniu, tym bardziej innych wrażeń słuchowo-zapachowych. SS raczej w większości czasu wyłączony, staram się go załączać przed dotarciem na miejsce i pozwolić wyłączyć silnik samemu żeby mieć pewność że akurat nie wypala DPF. Zdarzyło mi się że nie wyłączył silnika 2 razy przez pół roku, ale nie jestem pewny czy chodziło o wypalanie, czy miało miejsce inne zjawisko nie pozwalające na działanie SS. W firmie mamy drugiego podobnego z silnikiem 150KM i manualem, przebieg ok 85k km i też bez jakichkolwiek problemów z DPFem, a autem jeździ kobita, na pewno nie potrafiąca zadbać o auto (typu oszczędzanie turbo na zimnym, czy gorącym, lub zwrócenie uwagi na proces wypalania), tam średnia spalania jest na poziomie 7,8l/100 km z baaardzo długiego okresu, ale auto jest raczej pałowane. I mimo to nic się mu nie dzieje.