View Single Post
Stary 31-01-2020, 17:09   #50
PRIMANUS
ford::average

Imię: Dominik
Model: Transit 2.0 EcoBlue 170KM + Puma ST 1.5 EcoBoost 200KM
Silnik: 2.0 EcoBlue + 1.5 EcoBoost
Rocznik: Transit 2016, Puma ST 2021
Domyślnie Odp: CHIP Tunning nowych silników 2.0D ECO_BLUE

Cytat:
Napisał kobrys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytając Twoje wszystkie wypowiedzi odnoszę wrażenie, że jesteś strasznie niezadowolony ze swojego samochodu i ze wszystkim jesteś po prostu na NIE.
Nie jest tak źle... auto ma dokładnie 3 (i ani jednej więcej) niezaprzeczalne zalety:
1) Kolor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i wygląd - kobiety w pierwszej kolejności pytają o kolor, kiedy mowa o zakupie nowego samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2) układ jezdny (prowadzenie). Jeździłem ostatnio przez kilka lat Superbem i trochę Passatem... i mam porównanie: Superby, Passaty i inne VAG-iny nawet z ich zawieszeniem DCC mogą się schować. Mam w tym Mondeo adaptacyjne zawieszenie... ale jest zupełnie zbędne. Już w nastawie "normalnej" auto lepiej się prowadzi w zakrętach niż np. Superb z DCC.
3) aksamitna praca skrzyni A8. Skrzynia jest mułem, pogarsza osiągi i zwiększa spalanie i za to wielki minus, ale z drugiej strony pracuje aksamitnie, bez żadnych szarpnięć, stuków czy zgrzytów i tutaj wieki plus. Bardzo płynnie rusza od zera i potem wolno, ale niezwykle płynnie, bez szarpnięć zmienia przełożenia. Wrażenie - jakbyś jechał porządnym amerykańskim krążownikiem

I to koniec zalet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli nie wierzysz w poziom spalania - to kup sobie to auto w kombiaku z A8 i AWD i wtedy pogadamy.
Widziałeś ilu jest tych, którzy raportują spalanie w najnowszym mondziaku mk5 z 2.0 Ecoblue na tym autocentrum, które podlinkowałeś?
To reprezentatywna populacja?
Ci z kombiakami raportują wyraźnie większe spalanie niż w sedanie...
A ilu tam jest właścicieli mondziaków w kombiaku z AWD?
Zostawię to bez komentarza.

Dla wyjaśnienia - u mnie "spokojna jazda" jest bardzo daleko od "kapeluszowej".
Być może moja "spokojna" dla kogoś innego jest "dynamiczna" - i tutaj może kryć się część zagadki wysokiego spalania...
ale tylko część... moim zdaniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie co tak naprawdę daje te 8 biegów na autostradzie, ile ma obrotów przy np. 150km/h? Ja mam w granicach 2550 na 6-tym biegu, przynajmniej wg. obrotomierza. Ile w tych samych warunkach ma A8 w mondeo?
Dla ciekawostki:
A8 przy 150km/h miał właśnie około 2500 obr na 8-mym biegu jeśli dobrze pamiętam. Jutro to sprawdzę, bo mam traskę autostradową...

Czyli te dodatkowe biegi to nie jest jakaś rewolucja jadąc na autostradzie... może właśnie chodzi producentowi o to, żeby jadąc np. 90 km/h dusić silnik na wysokim biegu i niskich obrotach i spełniać te najnowsze normy ekologiczne...
ale cała koncepcja bierze w łeb, jeśli nie jest to trasa płaska i jednostajna jazda... tylko kiedy np. zaczynają się górki i chcesz jechać na tempomacie...
wtedy spalanie szybuje w górę...

Ostatnio edytowane przez PRIMANUS ; 31-01-2020 o 19:01
PRIMANUS jest offline   Odpowiedź z Cytatem