Temat: [C-MAX 2003-2007] Zapytanie o koszty naprawy
View Single Post
Stary 01-02-2020, 08:01   #9
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Zapytanie o koszty naprawy

Cytat:
Napisał gregor30 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...], Chciałem się tylko upewnić czy mnie nie oszukał i czy to w miarę realne czasy i cena.
Witam

To tak nie działa => ktoś - np. producent określa ile czasu zajmuje standardowo dana czynność
W programie wszystkie czynności mają podane roboczogodziny => dzięki temu nie trzeba co chwila zmieniać programu / katalogu

Warsztat sumuje roboczogodziny i mnozy przez stawkę za godzinę i z tego robi się cena

To wcale nie znaczy, że warsztat mierzy czas z zegarkiem w ręku i wg tego rozlicza => bo wtedy im gorszy mechanik, tym dłuższy czas naprawy i wyzsza cena

Pamiętam, przed erą komputerów - warsztat miał grubą księgę z rozpiską roboczogodzin na daną czynność w danym aucie i na tej podstawie liczył koszty => przy rozliczeniu w roboczogodzinach, nie musiano wydawać co chwila nowego katalogu przy zmianie cen

Kiedyś też warsztat obliczył mi cenę usługi, a potem robili rabat, nie przez obniżenie ceny roboczogodziny, tylko poprzez zmniejszenie ilości roboczogodzin

pozdrawiam
Arturek