View Single Post
Stary 03-02-2020, 11:00   #113
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Active City Stop - Jakie elementy są potrzebne do ACS

No właśnie Tadeusz. Pre-collison Asist przed liftem był dostępny tylko z ACC,a po lifcie jest dostępny w standardzie w każdej wersji, jak taki Pre-collison Asist, rozumiem że z samej kamery ponieważ jeśli nie zamówimy aktywnego tempomatu to nikt nam nie da radaru za frajer.Przejechałem 4 tys.focusem mk4 i radaru nie miał i Pre-collison asist działało -wielokrotnie testowałem .Moje pytanie teraz brzmi czy jeśli zamówimy w mondeo poliftowym ACC wzbogacone w stosunku do przedliftu o stop&go to samochód zatrzyma się i uniknie kolizji, tak jak mój z lidarem ACS poniżej 40km/h czy tylko będzie krzyczał jak wspomniany Focus,bo jeśli tak to to nie jest to system który zatrzyma samochód i nie możemy tu mówić o zatrzymaniu tak jak błędnie napisałem wcześniej.A zresztą ford napisał w katalogu wyrażnie- Pre-Collision Assist - system wspomagający kierowcę w unikaniu lub zmniejszaniu skutków kolizji z poprzedzającymi pojazdami lub pieszymi (wykorzystuje: radar i kamerę) a i jeszcze jedno czy mój przedliftowy -można wzbogacić o funkcję Pre-collison Asist ze starym IPMA -?

Ostatnio edytowane przez Matych ; 03-02-2020 o 13:16
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem