Odp: Czy ktoś już posiada nowy model ???
Witam
Nie często się wypowiadam, ale czytam cały czas forum.
Mam 8 szt. Ecoblue 170/185 KM.
Najstarszy 2017 -290 TYS. KM, kolejny 260 tys. KM, następny 250 tys. km, i dalej niższe przebiegi, ciężkie zabudowy, kontener, chłodnia,L4/ L5, kabina sypialna, winda.
Uważam za jeden z bardziej udanych silników po starym niezawodnym 2,4 TDCI 140 KM, mam jeszcze jednego wokół komina jeździ i ma 520 tys. km i wtryski (Denso) ani nic innego w silniku nie ruszane, ale wszystkie z tej serii były super, a miałem kilka sztuk.
W jednym Ecoblue padła w jednym Turbina przy 140 tys. KM.
Niestety wadą Ecoblue są wtryskiwacze Continentala, padają na potęgę i wymieniane seriami w każdym. Każdy, którego mam miał wymienane, a jeżdżę po Europie i duże przebiegi, więc po wymianie mam na nowo gwarancję 2 lata na wtryskiwacz pod warunkiem serwisowania.
Całe szczęście że wtryskiwacze się uszkadzają w taki sposób, że można spokojnie dojechać do serwisu
Czasami był problem z DPF, niestety po najnowszych aktualizacjach Forda, manualna regeneracja filtra przez serwis Forda jest kasowana przez najnowszy Soft.(dotyczy manualnej regeneracji wgrywanej przez serwis)
Obecnie w 2 szt. mam fabryczną ręczną regenerację filtra DPF
Rozrządy wymienione zgodnie z procedurą po 240 tys. KM.
Naprawdę ten silnik i auto przy takich przebiegach uważam można polecić.
W starszych oleje wymieniam co 30 tys. KM, a przeglądy co 60 tys. KM.
W najnowszych interwał przeglądów jest skrócony do 40 tys. KM i tak robię przeglądy i olej 35/40 tys. KM.
A tak nawiasem mówiąc do interwałów wymiany oleju, od 2006 roku MAN miał interwał wymiany oleju Long Life co 100 tys. KM i co tyle wymieniałem i wymieniam i nie miałem problemu i nie mam problemu z silnikami Mana oraz innymi ciężarówkami innych producentów, więc nie przesadzajmy z tymi wymianami oleju i obawami o silnik oraz Turbo. Takich aut dostawczych i ciężarowych jeździ setki tysięcy z interwałem oleju wymienianym co 40/60/100 tys. KM.
Realnie rzecz biorąc, nikt kto kupuje auto, które pracuje i miesięczne przebiegi są w granicach 12/20 tys. KM nie ma czasu ani ochoty wydawać pieniędzy na dodatkowe serwisy aut, które wg mnie nic nie dają. Zaznaczam, ze wszystkie auta dostawcze jeźdżą u mnie do 450/500 tys. KM.
Ale to sprawa każdego użytkownika i jest jasne, że przy jednym aucie można wymieniać jak komu pasuje, ale już przy kilku i kilkunastu autach, takie częste interwały robią dodatkowe dość duże koszty w firmie.
Ostatnio edytowane przez jimi722 ; 06-02-2020 o 00:04
|