Temat: [Fiesta 2001-2008] Uszkodzona przepustnica ?
View Single Post
Stary 09-02-2020, 15:58   #1
Przemcio20
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: Fiesta mk5
Silnik: 1.4 16v duratec
Rocznik: 2002
Domyślnie Uszkodzona przepustnica ?

Witam serdecznie . Posiadam Fieste z silnikiem 1.4 16 v duratec. Problem polega na tym , że w pewnym momencie wyświetliło się Eac fail. Auto weszło w tryb awaryjny max 2000 obrotów. Po ponownym uruchomieniu silnika problem znikł. Podłączyłem komputer ( multidiag pro) i wyświetliło błąd P2108 według komputera problem z szyną zasilania paliwem ... według kodu błąd przepustnicy. Sprawdziłem komputerem pedał gazu i na dwóch czujnikach jest napięcie i pedał reaguje na naciśnięcie .... wzrasta napięcie . Idąc dalej sprawdziłem czy nie łapie lewego powietrza i okazało sie , że jest uszkodzony przewód od odprowadzania podciśnienia z skrzyni korbowej do kolektora ssącego. Przewód zaizolowałem ( oczywiście chwilowo. Nowy zamówiony) i po odpaleniu auto automatycznie gaśnie . Widać ewidentnie jak po odpaleniu sterownik zamyka przepustnice . Przed uruchomieniem silnika przepustnica uchylona. Komputer pokazuje 6% uchylenia przepustnicy . Czy to może być ewidentnie uszkodzona przepustnica ? Czy sterownik ustawił tak przepustnice że ma ją zamykać na biegu jałowym , żeby ustabilizować obroty ? Następna sprawa wygląda następująco po odłączeniu czujnika temp. Wyskoczył błąd i bez problemu można go usunąć ale jeśli chodzi już o kod błedu P2108 wyskakuje że cykl OBII nie ukończony . I błąd dalej występuje .... czyli tak jak by usterka cały czas występowała . Robiłem jeszcze reset ecu i przy pierwszej próbie wyskakuje reset ecu nie udany aktywne lub aktywny błąd lub usterka ( już nie pamiętam) czy ponowić reset ecu ? Ponawiam i wyskakuje info reset ecu zakończony pozytywnie. Niestety auto po odpaleniu dalej gaśnie . Zamyka przepustnice. Po zdjęciu przewodu od podciśnienia auto odpala i oczywiście wysokie obroty. Oczywiście aku odłączone też było już na 24 h ale to nic nie daje .
Przemcio20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem