Cytat:
|
Jaka pojemność baterii, oraz spalanie również prądu? ;-)
|
Moja wersja (przed drugim liftem w USA) ma baterię ok. 7,5kWh - 6kWh dla "elektrycznego" i 1,5kWh dla trybu hybrydowego.
Z gniazda ładuje się "obie partycje" baterii - czyli w porywach na 1 ładowanie potrafi wejść więcej niż 6,5kWh "z sieci energetycznej".
Ja mam tego pełen podgląd, bo jako "znany gadżetolog stosowany" powiesiłem sobie ładowarkę z pełnymi statystykami oraz podłączeniem do internetu...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Partycja "hybrydowa" jest ładowana i używana w trybie hybrydowym. W jeździe hybrydowej partycja "elektryczna" nie jest doładowywana wcale. Tylko się zużywa.
Tak jak było powiedziane - jedno ładowanie (owe ok. 6kWh za mniej więcej 3,50zł) pozwala przejechać 25-35km w zależności od pory roku i trasy. Czyli na prądzie będzie jakieś 15zł na 100km.
Benzyna spala się jedynie jeśli musi... Liczone jest spalanie średnie - u mnie pokazywane jest mniej więcej 3l/100km. Oznacza to, że zbiornik paliwa (w zaokrągleniu 60l) wystarcza średnio na przejechanie 2.000km. Czyli łącznie to będzie 300zł za benzynę + jakieś 220zł za prąd = 520zł na 2.000km. Srednio jak widać wychodzi mniej więcej na poziomie 25-27 zł na 100km.