Temat: [Fusion - Mondeo USA] PHEV lepszy od hybrydy ale niedostępny
View Single Post
Stary 12-02-2020, 10:17   #30
Python013
ford::average

Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2,0 SCTi 203KM powershift (już jest 240KM)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: PHEV lepszy od hybrydy ale niedostępny w Mondeo

Cytat:
Napisał Fiesta Mk8 ST Line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wybaczcie, ale ja w takim razie nie pojmuję sensu korzystania z PHEV.
Jakiś czas temu widziałem materiał gdzie kilku uczonych na podstawie danych statystycznych obalało sens ekonomiczny zakupu elektryka, a i hybrydzie się oberwało.
Główne argumenty to różnica cenowa gdzie zakup benzyniaka czy diesla jest tańszy średnio o 20000zł (w tym samym modelu lub segmencie) i to że człowieki średnio 3-5 lat trzymają blaszaka potem zmiana. Przeliczono ile średnio ludzie prywatnie jeżdżą i ile paliwa można kupić za tą różnicę cenową.

W moim przypadku zmiana blaszaka następuje co 4 lata (nie kupuję samochodów na kredyt), a ta różnica cenowa nie zdążyła by mi się zwrócić nawet doliczając coroczne wymiany olei, płynów i klocków hamulcowych. W tym wypadku to ja bym jeździł taniej niż elektryczni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał karoolpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do osiągów to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, zbiera się o wiele lepiej niż poprzedni 2.0 tdci 143 KM, a do tego spalanie jest mega zadowalające.
Popatrz kolego na najnowszą Hondę NSX w hybrydzie i co robi z na torze z konkurentami.
Japończycy nie bawią się w elektryki bo są mądrzejsi i wiedzą iż to utopijny kierunek, ale hybrydy mają opanowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Python013 ; 12-02-2020 o 10:21
Python013 jest offline   Odpowiedź z Cytatem