Cytat:
|
Wybaczcie, ale ja w takim razie nie pojmuję sensu korzystania z PHEV.
|
Jakiś czas temu widziałem materiał gdzie kilku uczonych na podstawie danych statystycznych obalało sens ekonomiczny zakupu elektryka, a i hybrydzie się oberwało.
Główne argumenty to różnica cenowa gdzie zakup benzyniaka czy diesla jest tańszy średnio o 20000zł (w tym samym modelu lub segmencie) i to że człowieki średnio 3-5 lat trzymają blaszaka potem zmiana. Przeliczono ile średnio ludzie prywatnie jeżdżą i ile paliwa można kupić za tą różnicę cenową.
W moim przypadku zmiana blaszaka następuje co 4 lata (nie kupuję samochodów na kredyt), a ta różnica cenowa nie zdążyła by mi się zwrócić nawet doliczając coroczne wymiany olei, płynów i klocków hamulcowych. W tym wypadku to ja bym jeździł taniej niż elektryczni
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
|
Co do osiągów to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, zbiera się o wiele lepiej niż poprzedni 2.0 tdci 143 KM, a do tego spalanie jest mega zadowalające.
|
Popatrz kolego na najnowszą Hondę NSX w hybrydzie i co robi z na torze z konkurentami.
Japończycy nie bawią się w elektryki bo są mądrzejsi i wiedzą iż to utopijny kierunek, ale hybrydy mają opanowane
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.