Odp: Komunikaty informacyjne- czy istnieje mozliwosc odczytania logow z poziomu samoc
Tak kolega pisze o tej lampce, ale zapala się ona m.in. wtedy gdy ruszy się samochodem z całkowicie nie opuszczonym ręcznym, czemu towarzyszy komunikat i brzęczyk.
Komunikat zamknie się po chwili sam albo można go wyłączyć klikając "ok" na kierownicy- jeżeli przyczyna jest aktualna to informacja będzie wyświetlana w zegarach w menu "kontrola systemu" i cały czas będzie świecić się kontrolka informacyjna "i", pod warunkiem, że zapaliła się ona wraz samym komunikatem (kontrolka ta nie świeci się np. przy ostrzeżeniu o kończącym się płynie do spryskiwaczy). Jeżeli przyczyna nie jest już aktualna to informacja z menu znika i gaśnie kontrolka informacji. Nie ma możliwości odczytania "logów" takich komunikatów.
Natomiast jeżeli zadziałanie jakiegoś czujnika system diagnostyczny interpretuje jako objaw usterki to niezależenie od komunikatów na zegarach zapisują się odpowiednie błędy DTC, które można później odczytać, także gdy wskazania czujnika wróciły do normy. Kody DTC można odczytać z poziomów zegarów poprzez wejście do menu serwisowego, albo przez podpięcie komputera przez złącze OBD o czym już pisałem. Nie wiem jednak, czy poprzez menu serwisowe można odczytać wszystkie błędy DTC... Dlatego lepiej skorzystać z kabla.
Osobiście myślę, podobnie jak kolega edmun - któryś z czujników drzwi lub klapy stracił kontakt i wygenerował ostrzeżeniem, które po chwili znikło bez śladu...