Odp: upgrade 2.0 tdci 140 do wersji 163 KM - DW10C
Witam, opowiem o swoich spostrzeżeniach po zmianie 140 na 164KM.
*
Miałem przyjemność wykonać taką usługę w swojej Kudze przy okazji mojej listopadowej wizyty w Stolicy.
*
Usługa, szybka, pewna i w miłej atmosferze.
*
Bezpośrednio po wykonaniu usługi miałem mieszane uczucie. Samochód jechał może lepiej ale szału nie było, różnicę było czuć ale bez przesady. No ale to w końcu tylko 23KM
Specjalnie sprawdziłem w tedy również kwestię spalania. I na szybko porównałem dwie trasy:
Trasa Szczecin – Warszawa (90% trasy na tempomacie 130 km/h) średnia prędkość z trasy 102 km/h. Spalanie z komputera pokładowego 8,1 l/100 km. Spalanie z tankowania 8,03 l/100 km.
Trasa Warszawa – Szczecin (90% trasy na tempomacie 130 km/h) średnia prędkość z trasy 103 km/h. Spalanie z komputera pokładowego ( i tu zaskoczenie) 6,8 l/100 km. Spalanie z tankowania ( i tu gorzej) 7,53 l/100 km.
Mimo różnic we wskazaniach to i tak z tankowania wyszło równo 0,5 l/100 km mniej.
*
Kontynuowałem obserwację dalej. Teraz jestem już ponad 6000 km po modyfikacji i normalnej eksploatacji i mogę wszystkim polecić taką zmianę. Z samochodem nic złego się nie dzieje a jeździ się lepiej. Zauważyłem już w normalnej eksploatacji że silnik dużo lepiej współpracuje z automatyczną skrzynią biegów i tu duży plus. Dodatkowo co najważniejsze jest dużo bardziej elastyczniejszy. W sprincie do setki różnicy nie ma żadnej za to przyspieszenie 50-100 jest bez porównania lepsze. Miejskie i poza miejskie wyprzedzanie jest dużo przyjemniejsze. To samo się dotyczy średniego spalania. Z wyliczeń z tankowania mogę powiedzie że spadło o średnio o ok. 0,3 l/100 km. Komputer nadal zaniża spalanie średnio o 0,3 l/100km ale to zawsze była norma. Dziwne że mocniejszy silnik pali mniej ale to może właśnie kwestia tej elastyczności. Silnik ciągnie lepiej o dołu i nie redukuje bez potrzeby.
*
Pozdrawiam i polecam.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
|