Temat: [Focus 2008-2011] Cieknie ze skrzyni - naprawa
View Single Post
Stary 21-02-2020, 22:57   #10
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Cieknie ze skrzyni - naprawa

Cytat:
Napisał Meniumeh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam pytanie akurat o skrzynie 5 biegów ale w dieselu. Muszę wymienić uszczelniacz na lewej polosi od strony kierowcy.

Czy jak odkrece amortyzator i sworzeń wachacza to dam rady wysunąć pół oś która bedzie trzymać się tylko na drążku kierowniczym?

Nie chce rozkręcać łożyska w przednim kole bo to jest niepotrzebne a zbieżność i tak mam do ustawienia przed założeniem nowych opon.

No i pytanie czy wbijanie nowego uszczelniacza przez np stare łożysko lub kawalek walka metalowego tak aby siadl na calej powierzchni uszczelniacza bedzie dobre i nic nie uszkodze ?

Ciężko jest wyciągnąć pół oś ze skrzyni z tego zabezpieczenia? Breszka wystarczy do pomocy ?
do wybicia półosi jakaś breszka, widelec
wydłubujesz delikatnie simmer i ja nabijam przez dorobione i różnej średnicy pozostałości po łożyskach. można wspomóc się starym simmerem. byle nabijać delikatnie i prosto

żeby wyciągnąć półoś ja zawsze wywalam sworzeń wahacza i odkręcam półoś. jak chcesz półoś wyciągnąć nie odkręcając jej ?

mc persona zostaw w spokoju, bo patent fordowski jest kiepski
i co ma zbieżność do wyciągania półosi ?
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem