View Single Post
Stary 25-02-2020, 12:40   #1
Filsok
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Focus
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2019
Arrow Nie działa prawidłowo moduł sterownik drzwi 7M5T-14B533

Witam,

Samochód: Focus MK2, po lifcie. Składane i podświetlane lusterka, bez alarmu.
Mam problem ze sterowaniem szybami z lewej strony oraz lusterkiem (również z lewej). (Lewa = strona kierowcy, prawa = pasażer)

Objawy:
*Przednia oraz tylna szyba po lewej stronie nie chce za jednym razem się zamknąć/otworzyć. Kiedy przyciskam i przytrzymuję przycisk otwierania szyba jedzie jakieś 10 cm i się zatrzymuje (po zatrzymaniu jest cisza, nie słychać żeby silniczek się mocował z szybą). Żeby pojechać dalej muszę puścić i jeszcze raz przycisnąć. Z zamykaniem to samo.
*Lusterko lewe da się ustawić ale wygląda jakby sterowanie było dziwnie skonfigurowane - nie da się sterować w pionie i poziomie tylko jeździ mniej-więcej po przekątnych. Składanie i podświetlenie działają.
*Prawa strona działa wzorowo! Również przy sterowaniu z panela po stronie kierowcy!

Od razu zaznaczę że samochód sprowadziłem (osobiście, od niemca z dziada pradziada, płakał jak sprzedawał razem z żoną która jeździła nim tylko w niedzielę do kościoła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) 2 miesiące temu więc nie wiem co wcześniej było tam robione.

Wszystkie te 3 urządzenia są sterowane przez moduł 7M5T-14B533 AC znajdujący się na drzwiach więc naturalnie pierwsze podejrzenie padło na niego.

Rozebrałem drzwi, zajrzałem, spisałem numer modułu, przeczyściłem styki - bez zmian. (chyba)Data na silniczku zespolonym z modułem sterowania i na oznaczeniach przewodów zgadza się z datą produkcji samochodu, więc podejrzewam że nie był wymieniany.

Proszę o pomoc. Czy może to być kwestia softu (ktoś się bawil ELMem i coś przestawił), albo firmware tego modułu? Warto sprawdzać takie rzeczy czy od razu kupować nowy moduł? A może jakieś sugestie co innego mogło spowodować te problemy?

Poniżej fotki wspomnianego modułu:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Filsok jest offline   Odpowiedź z Cytatem