Czołem,
Sytuacja w mojej foce 1.8 Duratec HE jest dziwna i nie chciałbym w ciemno wymieniać kolejnych elementów/części samochodu.
Problem jest następujący:
W 90% przypadków po odpaleniu silnika, wydaje on nadmierny hałas, wręcz buczenie w połączeniu z drganiami karoserii. O ile hałas generowany od silnika jest znośny do 60km/h, tak podtrzymanie tego biegu w zakresie 60-80km/h sprawia, że uszy od hałasu zaczynają mi już krwawić. Na piątym biegu i w tych zakresach prędkości jest znośniej, jednak osiągając już 120 km/h cała przygoda zaczyna się na nowo, gdzie przy 130km/h jest już nieco ciszej. Apogeum buczenia i drgania od strony silnika osiągam właśnie przy 120 km/h. Jest to wszystko o tyle dziwne, iż bywają dni, kiedy po prostu odpalę auto i silnik pracuje mega cichutko, żadnych dziwnych dźwięków, zmniejszone drgania karoserii - wszystko jak nowiutkie auto. Ręce mi opadają i już naprawdę nie wiem gdzie szukać problemu. Mechanicy powtarzają, że to bolączka tego silnika - ale skoro raz pracuje gorzej, a raz lepiej, to najwyraźniej jest coś nie tak?
Z ostatnich napraw/wymian w samochodznie:
- wymienione świece zapłonowe
- wymieniony tłumik końcowy (zardzewiały)
- zregenerowany alternator
- wymieniony pasek wraz z rolką prowadzącą
- wyczyszczona przepustnica
- wymieniony akumulator
- sprawdzone osłony silnika
Praca silnika na jałowym:
https://www.youtube.com/watch?v=PHdd1CWbLgU
Czytałem na forum dużo o poduszkach silnika i wydechu, jednak obawiam się bardzo, że problem leży gdzie indziej i nie chciałbym wydawać w ciemno pieniędzy.
Ktoś mógłby mi coś jeszcze doradzić?