Temat: [C-MAX 2010-2015] Wymiana tłumika końcowego
View Single Post
Stary 04-03-2020, 07:47   #1
De-Zet
ford::advanced

Model: C-MAX Titanium
Silnik: 1,6 EcoBoost 150 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Wymiana tłumika końcowego

W momencie gdy silnik auta zaczął głośniej pracować bliżej przyjrzałem się układowi wydechowemu. Okazało się, że tłumik końcowy się rozszedł na spawie, który po prostu przerdzewiał. Patrząc od tyłu pojazdu nic na to nie wskazywało, a tłumik wydawał się być OK. Niestety miejsce uszkodzenia wykluczało możliwość spawania. Nawet jeśli, to byłby to zabieg na krótko. Stąd też decyzja o wymianie tłumika.
I tu zaczęły się schody. Nie ma zamienników! W serwisach nie mają oryginałów, które kosztują - bagatela - 1400 zł (bez robocizny). Mogą sprowadzić, jednak czas oczekiwania to co najmniej tydzień. Byłem przed wyjazdem na urlop, więc nie mogłem czekać. Zaprzyjaźniony mechanik poradził mi udać się do hurtowni tłumików i tam spróbować coś dopasować. Okazało się, że generalnie z poprzecznymi tłumikami jest problem, jednak puszka wymiarem odpowiada tej montowanej w poprzedniej wersji C-Maxa. Niestety rury w starym tłumiku trzeba ciąć w całości i dospawać do nowej puszki, gdyż te nowe mają inny przebieg (kształt). Również sam wydech w nowym C-Maxie skierowany jest w dół, natomiast w poprzednim modelu szedł prosto, był dłuższy i nie dało się go schować za zderzakiem.
W konsekwencji za część i robociznę dałem 430 złotych, ponad tysiąc zostało w kieszeni, a sam zabieg trwał niecałe 2 godziny.