Problem z samochodem
Na początku chciałbym wszystkich przywitać, pozdrowić itd.
A więc, witam wszystkich i do rzeczy.
Problemy, które borykają mój samochód pewnie kiedyś były częściowo poruszanie, jakieś propozycje były przedstawiane, ale u mnie raczej problem z samochodem jest dla mnie tak rozległy, że nie wiem gdzie szukać pomocy.
Zacznę od początku:
Miesiąc temu zakupiłem Mondeo mk4 2012 1.6 160km ecoboost benzyna.
samochód na oględzinach wydawał się, iż wszystko jest wszystko OK niemiec płakał jak sprzedawał itd. itd. ale z czasem się zaczeło:
1. Błędy:
-P0420 katalizator poniżej wartości progowej
-P2188 zbyt bogata mieszanka paliwa rząd 1
-P0562 niskie napięcie w układzie
2. Nierówna praca silnika: przy odpaleniu silnika z rana na zimno po upływie ok 5sek, silnik faluje na obrotach na biegu jałowym, wystarczy, że silnik się zagrzeje i falowanie obrotów ustępuje.
Silnik jakby miał drgania, jakby "boksował" dla mnie nie pracuje równo, podnosząc maskę słychać "klekotanie" "głuche dzwięki może powietrza" chodźby praca na 3 gary itp.
Zacząłem na początku od diagnostyki komputerem u mechaników. Nie wiem dlaczego, ale 3 mechaników na 4 śmiali mi się dosłownie w twarz, że kupiłem auto mk4 i to jeszcze z ecoboost, ale to tak na marginesie. Diagnostyki kończyły się tym, że kasowano mi błędy i mam przegonić auto, no i błedy powracały.
Auto odstawiłem do kolejnego mechanika, wymieniłem rozrząd, świece oraz cewkę 1. Błędy mineły. Po około stu kilometrów check engine błąd P2188 zbyt bogata mieszanka paliwa rząd 1
Propozycja założenia emulatora na drugą sondę, po stu kilometrach check engine P02188, propozycja wymiany sondy lambda, po około 50km check engine P02188, propozycja wymiany katalizatora. Samochód jeździ jakby bez problemu, przyśpieszenie ma dla mnie super spalanie pokazuje 8l w realu mi wychodzi 10L ale emulator był czarny (okopcony)
3. Wczoraj wyczułem benzynę w oleju i raczej przekroczony stan max na bagnecie.
Propozycja: wymiana katalizatora + rozbiórka silnika w celu szukania przyczyny. No, no, no nie wiem co dalej. Chciałbym poprosić was o pomoc w wykryciu usterki. To tak wszystko w skrócie.
|