Odp: Nowy Focus mk4 do 100tys
Rok temu również kupowałem auto, miał być kompakt w hatbacku.
Kupiłem focusa mk4 hatbacka, bo z aut, którymi jeździłem miał najlepsze wyciszenie, mimo belki z tyłu dalej się fajnie prowadzi, dla mnie istotna była ilość miejsca na tylnej kanapie i tu focus również ma tego miejsca o wiele więcej niż te, które oglądałem.
Oglądałem i30, cactusa, astrę k, ceeda, octavię, rapida (octavia z miejscem w środku wygrywa oczywiście z focusem). Jechałem i30 z 1,4/100KM, cactusem 1,2/130KM. W rodzinie jest też (już) 3letnia corolla XI, nią sporo jeździłem. Te auta są dużo głośniejsze od focusa, ja się z mondeo mk4 przesiadłem i dla mnie wyciszenie było dość istotne.
Astra, rapid, ceed/i30 przegrały tylną kanapą, focus ma ją lepiej wyprofilowaną i jak wspomniałem miejscem na niej.
Ja dziś gdybym kupował, zwróciłbym uwagę jeszcze na nową corollę (której rok temu nie było). Dla mnie auta z grupy VAG jakoś nie przemawiają wyglądem wnętrza, obejrzenie octavi tylko mnie w tym upewniło, o rapidzie to nawet szkoda rozmawiać, teraz niby jest scala, też bym do niej wsiadł, choć to dalej auto na bazie płyty z seg B zrobione (jak i cactus), więc może na długość ok, ale na pewno węższe od kompaktów (tak też wypał cactus).
|