Odp: Wypalanie DPF -objawy
Witam. Ja mam od kilku dni dziwne objawy. Co prawda posiadam focusa mk3.5 ale silnik jak w wielu mondkach 2,0 TDCI 150KM.
I w tym wątku i w innych wyczytałem, że objawem rozpoczętego wypalania jest nieaktywny ASS. I rzeczywiście, ale dodatkowo spalanie na postoju 0,7-0,8 l/h. Tyle, że zanim trafiłem na to forum i wątki o tej tematyce nie wiedziałem i wyłączałem zapłon, nie zwracając na to uwagi. Dziś celowo zrobiłem "rundkę" w sumie ~70 km ekspresówką jadąc w zakresie obrotów 2700-3200. Wróciłem i pod domem...ucieszyłem się, że nastąpił proces wypalania (objawy jak wyżej) z jednym ALE. Spalanie powoli spadało aż doszło do 0,6 l/h, czas to powyżej 40min! Wielkie moje zdziwienie bo większość z Was pisze, że tylko kilka minut to trwa. Postanowiłem ruszyć, z tym , że bez żyłowania i zrobiłem małe kółko ( około 4-5 km). Wróciłem pod dom i znów spalanie 0,8 l/h + ASS nieaktywny. Minęła minuta, spalanie nie spadło a ASS się aktywował i wyłączył silnik. Odpuściłem, wyłączyłem zapłon. Co może być grane z moim egzemplarzem, wie ktoś z Was?
EDIT
Objawy ze zwiększonym spalaniem na postoju zaczęły się od około 3-4 tyg. Z tym, że wahało się od 0,6-0,7l/h, a ostatnio do 0,8 l (Wcześniej w 90% spalanie wynosiło 0,5 l/h na rozgrzanym silniku). Samo spalanie średnie raczej bez zmian 5,3-5,5 l/100km-przy temp. jakie mamy tej zimy. Codzienne trasy to 18+18 km.
Ostatnio edytowane przez Dart8 ; 10-03-2020 o 22:13
|