Temat: [S-MAX 2006-2015] Olej silnikowy do 2.0 TDCI
View Single Post
Stary 11-03-2020, 20:48   #619
kuker
ford::amateur

Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCi 103 kW/140 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Olej silnikowy do 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał Bierut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poprzednim MKIV zrobiłem 240 tyś. km. Stosowałem tylko oleje Castrol A5/B5 WSS-913-D. Nigdy nie miałem problemów z DPF-em. Powiem więcej nigdy nawet nie odczułem, że to ustrojstwo się wypala. Teraz mam kolejnego Forda - Galaxy (przebieg 140 tyś). Stosuje tą samą taktykę. I nadal bez problemów. Wcześniej miałem Mondeo MKIII TDDI, którym zrobiłem 300 tyś.km. Wtedy używałem tylko oleje Formula E i F. We wszystkich tych modelach nigdy nic nie naprawiałem i nie wymieniałem co miało styczność z olejem i paliwem (silniki, turbiny, wtryski, pompy, DPF-y). Czy to przypadek? Nie sądzę. Wymiany olejów zawsze co 20 tyś.km, filtry paliwa co 60 tyś. km.
Podsumowując, po przejechaniu bezawaryjnie prawie 700 tyś. km Fordami nie widzę potrzeby zmiany na olej niż inny zalecany przez Forda.
Podobnie od 11 lat używam olejów Forda i nigdy żadnych problemów z silnikami nie miałem. Wcześniej był to półsyntetyk, potem zamieniony na syntetyk. Cena tych olejów w porównaniu do innych producentów o tej samej specyfikacji zawsze była atrakcyjna więc nie widziałem i nadal nie widzę sensu żeby przepłacać kupując inny produkt.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
kuker jest offline   Odpowiedź z Cytatem