View Single Post
Stary 12-03-2020, 22:16   #115
71rogi
ford::amateur

Model: Focus MK3
Silnik: TDCI 2.0
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Diesel premium. Czy jest sens dopłacać?

Staram się skorelować to o czym piszescie względem tego co mi się stało parę dni temu.
Od roku posiadam Focusa MK3 z silnikiem TDCI 2.0 150PS - leje od roku Shell Vpower Diesel - nie zauważyłem żadnych probolemów. Któregoś razu zauważyłem lekki wyciek oleju spod pompy wtystkowej więc zawiozłem do serwisu, aby usunąć ten wyciek. Pompa została zregenrowana przez serwis bosh i włożona do auta. Po około 8 miesiącach pompa po prostu WULGARYZM i w trasie zaczęła mi sikać olejem napędowym wszędzie.
Co ciekawe tankowanie, które wyknałem wcześniej na trasie około ~200km wcześniej było na stacji LOTOS gdzie zatankowałem Lotos Dynamic Diesel. Czy to może być przyczyną?

W serwisie mnie poinformowano że uszczelniacze się WULGARYZM - podejrzewam, że od wysokiej temperatury - albo spartolonej roboty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zastanawiam się na ile bezpieczne jest tankowanie paliwa premium. Po podłaczeniu komputera kiedyś widziałem duże korekty na wtryskach (np. -12). Podejrzewałem, że paliwo z shella mogło być lepsze przez co komputer musi robic wysokie korekty.

W najbliższych tygodniach sprawdzę korekty na słabszym paliwie żeby porównać. Napiszcie czy chcecie moje porównanie obecnego paliwa z baku Lotos Dynamic Diesel i normalnym z Shella z mojej okolicy (Wrocław, Wiśniowa)
Może w przypadku TDCI 2.0 należy lać słabsze paliwo? Jestem ciekawy co myślicie o tym, a może ktoś już zrobił taki test.

Ostatnio edytowane przez 71rogi ; 12-03-2020 o 22:24
71rogi jest offline   Odpowiedź z Cytatem