Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig
Dobra, jestem ponownie. Chwilę mi to zajęło. Jak wcześniej pisał Tadeusz miałem zły kabel i nie miało to fizycznie jak chodzić. Ok, zrozumiałem. We Viakenie bez problemu wymienili mi kabel Stn 2120 na Stn 1170. Odinstalowałem sterowniki ze starego kabla, tym samym zainstalowałem nowe. Cała procedura instalacji ok. Problem z ElmConfig. Podpinam kabel do auta i ElmConfig 0.2.17c klikam BCM - Information - no i ładnie wyskakują moduły jak i przebieg samochodu. Dotąd jest ok. Klikam BCM - Procedures - Read CCD from BCM - i wyskakuje błąd file BG9T-14C097-AA is missing. Myślę sobie, coś źle zrobiłem. Przeglądam jescze raz forum i mam. Muszę wrzucić stare sterowniki do mojego kabla. Wchodzę na stronę ScanTool.net i pobieram sterowniki 3.3.1 z dnia 25.09.2012. Zamieniam pliki moich na te starsze, bez zostawiania nowych i myślę sobie, że już jestem w domu. Podpinam kabel pod auto i wyonuję wszystko w tej samej kolejności co wyżej, i widzę w Information moduły i przebieg, a jak chcę odczytać read CCD from BCM mam ten sam błąd file BG9T-14C097-AA is missing. Ktoś pomoże ogarnąć?
dodam,że z programem Forscan kabel działa bez problemu. 1170 jak i ten 2120 (którego już wymieniłem)
Wydaje mi się, że jestem już blisko ... jednak wciąż za daleko żeby sobie z tym samodzielnie poradzić. Już bez ciśnienia podchodzę do tych wszystkich błędów, które będzie wywalać. Jeżeli to nie kłopot dla Was, pomóżcie ogarnąć to połączenie z autem.
Ostatnio edytowane przez mazurek01 ; 18-03-2020 o 22:10
|