Odp: Awaria skrzyni powershift
Witam .Od niedawna jestem posiadaczem S maxa 2.0 tdci 163 km
Mam ...trudno powiedzieć czy problem ...bo nie wiem co to ale wiem ,że jeżlei coś działa to raczej nie powinno być żadnych odgłosów ,a mianowicie
Skrzynia Ps działa mechanicznie bez zarzutów .Ładnie biegi przekłada i zrzuca.Jak na moje chocież nie mam dużego doświadczenia z automatami to raczej nie zrywa i nawet dośc płynnie przerzuca z 1-2 ...a wiem ,że często jest opisywane ,,szarpanie ,, ale jako normalne .Pojawia się natomiast coś takiego ,że gdy skrzynia się rozgrzeje (bo na zimnym silniku to nie występuje) to przy zmianie biegów słychac delikatny ..i teraz trudno mi to nazwać ...skrzypienie ,pisk ...na pewno nie zgrzyt czy coś.Problem ten występuje tylko kiedy samochód jest na małych obrotach .Dzieje się tak przy zmianie biegu 2-3 ,3-4 ...Kiedy obroty podkręce to tematu nie ma .Jak zauważyłem na Sporcie też to nie występuje ,ale to raczej jest powiązane z tym że na wyższych obrotach nie słychac tego .
Czy jest ktoś kto coś podobnego przechodził lub zna się na tyle ,że potrafi ocenic czy cos ze skrzynią się dzieje i lepiej reagować .Dodam ,że nie występują żadne błędy na pulpicie itp .
|