Temat: [Focus 2008-2011] Praca EGR
View Single Post
Stary 23-03-2020, 16:21   #39
adamjoker
ford::average

Imię: Adam
Model: Kuga Tit AWD
Silnik: 2.0D 136KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Praca EGR

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Świece żarowe są załączane podczas procesu wypalania się filtra DPF jako dodatkowy (bardzo silny zresztą) odbiornik mocy, podobnie jak podgrzewane lusterka lub podgrzewana tylna szyba. Można to łatwo zaobserwować na forscanie lub innej apce (PID: GLOW_PLUG). Wykorzystując tę wiedzę można oprzeć kontrolkę DPF o tylko ten parametr, ignorując świecenie diody tuż przed zapłonem oraz w pierwszych sekundach jazdy które wskazują na dogrzewanie silnika, czyli pierwotną funkcję tych świec.
Czy sprawdzałeś PID podczas wypalania? Jak u Ciebie zachowuje się PID podczas jazdy i wypalania, a jak dioda podczas wypalania - czy cały czas podczas wypalania się świeci - przez kilka minut? U mnie tylko na początku procesu na chwilkę zmienił się na ON a potem cały czas do końca wypalania było OFF. Czy to ma odzwierciedlenie w pracy świec, czy tylko pokazuje moment załączenia? Czy dioda też zapala się na początku procesu wypalania a potem do końca wypalania już się nie świeci? Może u mnie te świece źle pracują? Ale nie mam żadnego problemu z odpalaniem nawet jak było bardzo zimno, wypalanie dpf też mam co ok 550-650 km. Czyli wszystko niby OK. Tylko ten czas pokazywania na PID - ON jakiś taki krótki.
Edit
Ok już yaris1 wytłumaczył mi w innym wątku. Myślałem że PID od świec jest ogólny od świec żarowych w silniku, ale ten dotyczy piątej świecy od DPF której w moim silniku nie ma. W moim przypadku pozostaje tylko dioda od grzania lusterek.

Ostatnio edytowane przez adamjoker ; 23-03-2020 o 22:35
adamjoker jest offline   Odpowiedź z Cytatem