View Single Post
Stary 25-03-2020, 02:05   #927
steffy007
ford::beginner

Imię: Zbyszek
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: upgrade 2.0 tdci 140 do wersji 163 KM - DW10C

Cytat:
Napisał Patryk275 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy możliwe jest podczas rozłączenia akumulatora lub resetu np modułu świateł wrócić nieświadomie do ustawień auta w tym przypadku na 150km że 180?
Na początku po zmianie " mapy" myślę że zadziałał aspekt psychologiczny i byłem zadowolony.
Praca nie daje mi zbyt dużo czasy na zabawy z programowaniem, ale przy przeglądaniu forum forscana znalazłem info, że oprócz pamięci głównej sterownika jest jeszcze zapasowa. Dlatego podczas zmiany mapy 140 na 163KM w swojej procedurze zapisałem także w niej nowe ustawienia. Niejaki Pan Przemysław już zrobił film na ytubie o podniesieniu mocy w smaksiu na 163 KM (ciekawe skąd wziął przepis?) ale tego nie uwzględnił. Pominięcie tej czynności spowoduje, że w pewnych okolicznościach może autko wrócić do starych ustawień.
W moim przypadku kunie (być moze tylko o 15 więcej jak pisze Heko - to nie złośliwość, bo nie mierzyłem, Ty masz hamownie więc Ci wierzę) dopiero po pewnym czasie stały się jakby bardziej skłonne do współpracy.
Podejrzewam, że u Ciebie zmiana mocy nie była robiona forscanem więc raczej możesz mieć problem z jakąś awarią.
A jak coś masz spiep...one to nie jedź do tych co za parę złotych kasują błędy. Do diagnozy potrzebna jest wiedza o ich interpretacji i skorelowanie z parametrami z czujników, a u nich z tym straszna bida. Choć czasem z gadki to już na księżycu byli.

A przy okazji - ile to kosztuje? Nie podałeś autora więc nie będziesz kapusiem.

Ostatnio edytowane przez steffy007 ; 25-03-2020 o 02:10
steffy007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem