View Single Post
Stary 26-03-2020, 11:34   #21
Jacha
ford::amateur

Model: Focus C-max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Problem z dymieniem na czarno 1.6 tdci 109km

Witam. Tak jak w temacie mam problem z dymieniem na czarno. Od dłuższego czasu próbuje doprowadzić silnik do ładu. Zdaję sobie sprawę, że na forum jest wiele podobnych tematów i dzięki nim znalazłem wiele bolączek mojej pszczółki. Zacząłem od uszczelniania dolotu. Znalazłem 4 miejsca w których uciekało powietrze. Aktualnie przy sprawdzaniu sprezarką układ trzyma 2 bary bez żadnych wycieków. Charakterystyka pracy znacznie się poprawiła jednak dymić nie przestało. Przeczyscilem bezdotykowo i przedmuchalem sprężarka przepływomierz. Nic to nie dało. Odpinalem pojedynczo wtryski i sprawdzalem czy kopci bez któregoś, niestety nic mi to nie dało. Temperatura cieczy była stale za niska, pomyślałem, że ecu daje za dużą dawke paliwa. Zmieniłem termostat i czujnik. Trochę się poprawiło jednak kopcenie jest dalej. Na luzie przy niskich obrotach jest okej, gdy dodam mocniej gazu z tyłu jest czarno. Podczas jazdy raz jedzie normalnie i nic się nie dzieje a czasem, jadę stale z niskimi obrotami, stoję w korku i gwaltownie dodam gazu samochód tak jakby zalewalo/coś się zacinalo, zamula go, puszcza za sobą smuge dymu i dopiero po jakimś czasie wraca do normy. Poprzedni właściciel ponoć zaslepil egr. Czy to może być wina egr przy takich objawach? Czy czyszczenie egr gdy jest zaslepiony na stałe coś zmieni? Turbina na wirniku ma minimalny luz poprzeczny. Jednak nie jestem pewien czy to normalne. Na wyjściu turbiny ,wąż gumowy łączący turbo z metalową rurą do intercoolera nie robi się twardy. Mogę go normalnie scisnąć. Sprężarka zbyt slabo dmucha i mieszanka ma za malo powietrza? Jestem w kropce, bo w mojej przeszłości uszkodzoną sprezarke zwiastowal siwy dym teraz już sam nie wiem co o tym myśleć
Jacha jest offline   Odpowiedź z Cytatem