View Single Post
Stary 26-03-2020, 22:51   #80
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wymiana lamp przednich halogenowych na xenony 25W

Cytat:
Napisał GizmoMDG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lampy fabrycznie mogą nie mieć poziomowania
Zaraz po dołożeniu modułu HCM rozważałem taką opcję, mając poniekąd nadzieję, że nie będę musiał dokładać czujników poziomowania - przeglądałem wtedy w necie zdjęcia z testów i ofert sprzedaży FE i amerykańskich wersji ST z 25W ksenonami, żeby zobaczyć jaki mają przełącznik świateł - czy pokrętłem do manualnego ustawienia świateł czy bez. W każdym przypadku, w którym była fota wnętrza z widocznym przełącznikiem, przełącznik był w wersji bez manualnej regulacji.

Reflektory da się poziomować manualnie, więc silniczki są generalnie ok. Pozostaje zatem kwestia braku ich współpracy z HCM. Przychodzą mi do głowy dwie potencjalne przyczyny. Po pierwsze, nieodpowiednie ustawienie świateł. Nie wiem jak było u Ciebie ale moje reflektory po zakupie świeciły do dołu w poz 0 regulacji wysokości. Ustawiane były na stacji diagnostycznej i wtedy zostały sporo podniesione do góry śrubą regulacyjną.Być może przy takim ustawieniu silniczek nie może wykonać pełnej kalibracji i to generuje błąd. Po drugie, być może nieodpowiednia kalibracja HCM. W UCDS jest procedura jego kalibracji, ale niestety nie wiem czy dotyczy ona czujników poziomowania, czy może właśnie samych reflektorów.