Cytat:
|
Zaraz po dołożeniu modułu HCM rozważałem taką opcję,.....
|
@
GizmoMDG
Panowie - nie bardzo mam siłę czytać wasze "relacje z walki", ale już na pierwszy rzut oka widzę, że tu straszne herezje wypisujecie.
1) Lampy halogenowe z ręcznym poziomowaniem mają silniczki poziomowania bezpośrednio sterowane z przełącznika świateł. Silniczki są sterowane "rezystancyjnie" (analogowo), tzn. w przełączniku jest rezystor regulowany, który nastawia napięcie na silniczek. W zależności od nastawienia napięcie jest wyższe lub niższe i silniczek ustawia się na wysokość zależną od napięcia nastawionego rezystorem.
2) Lampy xenonowe NIE MAJĄ SILNICZKA STEROWANEGO ANALOGOWO. W tych lampach sterowanie silnikiem regulacji wysokości odbywa się przez HCM CYFROWO PO MAGISTRALI LIN. Nie jesteście w stanie nijak wysterować analogowo silniczka regulacji w fabrycznej lampie xenon!
3) Lampy amerykańskie - niezależnie od ich rodzaju - NIE MAJĄ W ŚRODKU ŻADNEGO SILNICZKA REGULACJI WYSOKOŚCI. Tego w USA po prostu "nie wynaleziono".
Nie wiem jakie lampy zakładacie - ale albo mają sterowanie silniczkiem regulacji wysokości "ręczne" (analogowe) albo "autopoziomowanie" (cyfrowe z HCM). To są zupełnie różne sposoby i trzeba wiedzieć co się ma by się nie "szamotać".