Temat: [Mondeo 2007-2014] Temperatura silnika 2.0EB
View Single Post
Stary 30-03-2020, 20:42   #9
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Temperatura silnika 2.0EB

Cytat:
Napisał tomiik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zmiana oleju też może mieć znaczenie przy tej różnicy temperatur
No wlasnie dlatego to napisalem bo od niedawna ASO zaczelo do tego silnika lac 5W20 zamiast 5W30 i pomyslalem ze moze ma znaczenie

Cytat:
Napisał tomiik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to są różnice w tzw. granicach normy
No wlasnie tylko jak te roznice sa w zakresie np. 93-100 to żaden problem ale jak zaczynam sie poruszać częściej w przedziale 100-107 to zacząłem się zastanawiać czy wszystko aby na pewno ok szczególnie, że wcześniej byłem wlaśnie w tym niższym zakresie

Sprawdziłem teraz zachowanie termostatu i wentylatora i stan rur. Termostat od ok. 95 zaczyna się otwierać bo dolny wąż zaczyna wtedy łapać temperaturę (górny parzy) i przy ok. 100 jest już gorący. Wentylator od ok. 101 zaczyna kręcić. Tu wydaje się, że wszystko jest ok.