Temat: [Mondeo 2007-2014] Webasto - samodzielny montaż
View Single Post
Stary 01-04-2020, 09:14   #550
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Webasto - samodzielny montaż

@mm32 @lsulima - nie wytrzymałem i porobiłem jeszcze testy czasu uruchomienia webasto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Silnik 2.0 EB

Warunki początkowe:
Temperatura płynu chłodzącego z PCM: 1°C
Temperatura płynu chłodzącego z HVAC: -1°C
Temperatura wewnętrzna: -2°C
Temperatura zewnętrzna: -2°C
Temperatura oleju: 1°C

Uruchomienie nagrzewnicy z pilota.

Czas pracy:
0:00 - Uruchomienie wentylatora nagrzewnicy
1:45 - Uruchomienie nagrzewnicy i pompy paliwa
7:00 - Uruchomienie nadmuchu w kabinie
30:00 - Wyłaczenie nadmuchu, nagrzewnicy i pompy paliwa
32:30 - Wyłączenie wentylatora nagrzewnicy

Warunki końcowe:
Temperatura płynu chłodzącego z PCM: 54°C
Temperatura płynu chłodzącego z HVAC: 61°C
Temperatura wewnętrzna: 6°C
Temperatura zewnętrzna: -1°C
Temperatura oleju: 5°C

Wniosek z tego taki, że uruchomienie z pilota również wykorzystuje maksymalny możliwy czas pracy - 30 min. Poza tym nie jest on wcale proporcjonalnie krótszy niz przy -10°C i niżej jak twierdzi w ETIS szczegółowy opis działania nagrzewnicy

w FORScan PID o nazwie AHCM.HEATERWR... (Heater Power) jest cały cykl na OFF. Nie wiem w takim razie czego dotyczy.

Mam też wrażenie że czujnk temperatury wewnętrznej ma sporą inercję i nie nadąrza z podaniem właściwej temperatury w kabinie. Subiektywne wrażenie temperatury w kabinie było zdecydowanie powyżej 6°C które wskazywał czujnik. Pewnie ze względu, że wpierw głównie nagrzewa się powietrze, a później oddaje elementom stałym, w tym czujnikowi temperatury w kabinie, który jest jednak osadzony wokół zimnych elementów

Ciekawostka:
Jeden pełny cykl "zjada" około 0,25V z napięcia aku (oryginalny Ford, 80Ah, 2018 rok, ostatnio niedoładowany bo krótkie cykle jazdy lub wcale, a dużo zabawy na zapłonie)

Ostatnio edytowane przez metmusic ; 01-04-2020 o 12:45
metmusic jest offline   Odpowiedź z Cytatem