Cytat:
|
Czy zmiana panelu na wersje z przyciskami grzania załatwiła sprawę?
|
Tak + jego konfiguracja (ja miałem wersję GB, ale da się przestawić na naszą)
Bump: Tak podsumowując i dla potomnych. Skrócona instrukcja, co należy zrobić aby dodać fotele elektryczne, z grzaniem i pamięcią:
Elektryczne fotele:
Do fotela kierowcy pociągnąć 6 przewodów do wtyczki 3052 (dodatkowa wtyczka), 2xCAN (na przewodzie ok 30cm od tyczki jest złącza do CAN, wystarczy wpiąć 2 przewody), 2x +12V (pin 5 i 21) i 2xGDN (pin 31 i 52). Natomiast do standardowej wtyczki 3053 jeden + 12V (pin 21).
W przypadku fotela elektrycznego pasażera wystarczy pociągnąć tylko +12V pod pin 21 i już działa.
GRZANIE:
Fotele kierowcy i pasażera - wszystkie kable były na miejscu, więc trzeba było tylko wymienić panel od navi z FCIM z przyciskami do grzania (ważne aby był bez wentylacji, no chyba że taką wersję zakładamy).
Kanapa - wiązka była, a więc wystarczyło wpiąć się z matami. W tunelu jest też gotowe gniazdo pod przycisk grzania. Potrzebna jest wiązka + przycisk + jego mocowanie. Dodatkowo trzeba wpiąć się jednym przewodem do kostki obok, od strony pasażera (jak dobrze pamiętam C327 i chyba to był pin 1 albo 16 - lewy górny róg patrząc od góry, kolor przewodu fioletowo-biały).
PAMIĘĆ:
Potrzebny przycisk, jego mocowanie, wiązka (wtyczka) i może moduł. Czemu może ? Kupiłem moduł DG9T-14B533-EA razem z wiązką z auta, które miało pamięć i nie sprawdzałem czy z moim by ruszyło. Trochę kabelkologii trzeba pouprawiać i uważać czy nie kupiło się wiązki z anglika - jest inne ułożenie przewodów. Schemat w załączniku.
A i oczywiście pamiętajcie by zmienić konfigurację w forscanie i powiedzieć dla auta, że od teraz mamy grzanie zadka oraz pamięć fotela.
Powodzenia
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.