Temat: [Focus 2018- ] Wymiana kół 18" na 17"
View Single Post
Stary 21-04-2020, 15:31   #60
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wymiana kół 18" na 17"

Cytat:
Napisał Jaworrr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i fajnie @forger , dwa oblicza focusika.
Mi się strasznie te oryginalne 17" podobają i chyba będę miał je lato i zima.
https://photos.app.goo.gl/1FaKGGCh8xFN9M2V6

Kupiłem i zmieniłem sam, felgi były z Hankookami coś tam Prime3. Auto bardziej na nich ślizga niż na zimowych GY Ultra Grip. Może kwestia dotarcia, może takie po prostu są, a może założyłem odwrotnie.

Odnośnie komfortu, jest porównywalnie z 18", liczyłem na większą różnicę.
Jak z poziomem hałasu Hankooków ? bo zmieniłem je na Micheliny co opisałem tutaj https://forum.fordclubpolska.org/sho...postcount=1483 i są głośniejsze od zimówek GY Ultra Grip+ . Z drugiej strony obserwacja była przy 12°C, a są badania, że głośność opon zmniejsza się o 0.1dB na 1°C, więc w lecie powinno być ciszej.

Też myślałem, że większe różnice w komforcie będziecie zgłaszać dla pary 17 vs 18. Jest jeszcze opcja, że jak będzie cieplej to letnia opona będzie lepiej resorowała.

Cytat:
Napisał ucieszko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmieniłem letnie 18" z oponami Hankook 215/50 na zimowe 17" GY ultra grip 215/55. Właśnie po to, żeby tak nie trzęsło. Niestety, wielkiej różnicy w komforcie nie zarejestrowałem.
Być może zmianę powrotną na wiosnę poczuję bardziej.
Moim zdaniem active jest po prostu twardy. Twardszy niż ST-line.
Po części to może być kwestia opon. Te 17" to nie są XL? Na upartego można szukać najbardziej komfortowych opon i jak najlżejszych felg, ale jednak zawieszenie ma tutaj najwięcej do powiedzenia.
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem