Temat: [Mondeo 2007-2014] Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?
View Single Post
Stary 22-04-2020, 00:35   #1063
narc
ford::average

Imię: Narc
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 TDCi - T1Bx
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Próbowałem wcześniej wyłapać wypalanie po chwilowym spalaniu, ale tego się nie da zrobić. Podczas ostatniego wypalania, które udało mi się zaobserwować to było 0.4-0.5l, a przy zimny silniku mam wartości 3-4x większe. Po rozgrzaniu jest 0.2 (rzadko) do 0.3-0.4 (bez klimy, z klimą nawet nie mam szans poznać wypalania DPFa po spalaniu chwilowym). Odgłos pracy silnika też się zmienia bardzo subtelnie (brzmi bardziej basowo, ale zmiana jest naprawdę mała), ale jakbym nie zauważył pracujących wentylatorów przed zgaszeniem, to bym nawet nie zwrócił uwagi na zmianę "barwy" pracy. Zamulenia podczas wypalania DPF nie czuje, bo dla mnie cały czas muli..

Mam kilka pytań dotyczących 1.6 TDCI:
1) Czy przy 1.6 TDCI da się zrobić jakąś kontrolkę wypalania DPFa? Nie sprawdzałem jeszcze czy mam przekaźnik tak jak w 2.0, ale posty z poprzednich stron sugerują, że go nie znajdę. Widziałem jakieś próby z mierzeniem napięcia na wentylatorach, ale ponoć w lecie nie działa (co jest dość logiczne).
2) Czy jest upgrade Convers+ który informuje o wypalaniu lub pokazuje temperaturę sondy przed/po DPFie?
3) Czy ktoś z was używał K2 Cleanera (to co się wpsikuje przez otwór czujnika temperatury/ciśnienia na filtr DPF)
4) Czy Mondeo 1.6 TDCI ma 5 wtryskiwacz i dodatkową świecę żarową?

Dzięki za odpowiedzi.