Temat: [S-MAX 2006-2015] akumulator i hamulec elektromagnetyczny
View Single Post
Stary 22-04-2020, 10:08   #1
pior
ford::beginner

Imię: pior
Model: s-max
Silnik: 2.5 ST
Rocznik: 2009
Domyślnie akumulator i hamulec elektromagnetyczny

witajcie,

padł mi samochód pod domem. Niby było wszystko dobrze, z nudów go porządkowałem, w trakcie czego przesunąłem elektrycznie przedni fotel, na koniec normalnie zamknąłem samochód. To ostatnia rzecz jaką pamiętam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Następnego dnia żona otwiera samochód, lusterka rozstawiają się ledwo co, po czym ...wszystko gaśnie. Deska rozdzielcza czarna. Kompletny brak prądu. Pomyślałem - akumulator! prawdopodobne, bo "bawiłem" się tymi fotelami, a jeżdziłem na bardzo krótkich dystansach 1000m w ostatnim miesicu. Z racji tego, że mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o samochody i ich naprawę, zadzwoniłem po pomoc drogową. Przyjechał gość, podłączył "maszynę do odpalania" i... dupa. Nawet nie drgnął rozrusznik. Ale prąd po podłączeniu owego urządzenia był - deska się świeciła, radio się włączyło... tylko "nie kręcił". Gość z pomocy rozłożył ręce i pojechał sobie. Pomyślałem, że do warsztatu odholuję sobie sam z czyjas pomocą. Zadzwoniłem do warsztatu - mówię, że akumulator pewnie padł i że przyholuję i zadaję przy tym niewinne pytanie: jak zwolnić hamulec elektromagnetyczny z rozładownym akumulatorem. Mechanik przez telefon powiedział: "o-O... ". Kazał mi spróbowć podładować prostownikiem. Pomyślałem - spoko.. podłącze. Po czym okazało się, że nawet plastikowej obudowy z akumulatora nie potrafię zdjąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w internetach czytam, ze prostownika nie moge podlaczyc bez zdjecia klem. a zreszta i tak musze sie dostac się do klemy ujemnej, wiec i tak musze wyjac akumulator. i kółko się zamyka. co robić??? czytam poradnik:

http://www.opelastrag.seonetshop.pl/...trukcja-manual

i kurde przerasta mnie - pytania mnożą sie jak kroliki (prosze o litosc nad moja ignorancja). po pierwsze, dlaczego musze odkrecic przewod masowy(który to? :/) - inaczej nie da się wysunąć akumulartora?

czytm, że dobrze jest zabezpieczyć zacisk tasma izolacyjna - zacisk to ten + na akumulatorze czy klema? (niby dlaczego odrecona klema ma nie dotykac niczego przeciez tam nie poleci juz prad?)

dlaczego na obrazku nr 4 (nie liczac pierwszego na samej gorze), do klemy zdjetej plusa na akumulatorze podlaczony jest jakis czerwony kabel?

i czy do podładowania muszę w ogóle wyjmować cały akumulator?
moze jest jakis sposob zeby zwolnic hamulec zebym mogl zawiezc auto do mechanika...?

moglbym sprobowac z podlaczonym boosterem go zwolnic, ale czy moze to urzadzenie byc podlaczone przez dluzszy czas??

dopiszę, że samochód jest tak ustawiony, że nie sposób podłączyć kablami z drugiego auta (nie wiem czy coś pomogłoby).

proszę o jakieś wskazówki..
pior jest offline   Odpowiedź z Cytatem