Odp: 1,6 TDCI 2008 Wtyczka przewodu paliwa filtr paliwa-silnik [powrót]
Auta nie spalisz. Ja miałem taką przygodę zaraz jak kupiłem swojego kilka lat temu, 3 miesiące po zakupie jechałem w pierwszą długą trasę, 600km, liczyłem też na wypalanie dpf'u w czasie tej jazdy. W końcu zauważyłem jasną chmurę z prawej strony za autem i stwierdziłem że może faktycznie ten dpf się tak dopala, więc trzymałem go przez kilka minut na wyższych obrotach. Aż zauważyłem że wskazówka paliwa opadła i zasięg zmalał o 130 kilometrów. Zatrzymałem się, zajrzałem z tyłu pod auto i okazało się, że z prawej strony to nawet nie ma wydechu, tylko jest z lewej, za to wszystko było mokre i tłuste. Okazało się że spuchły przewodu powrotu, miały tak duże średnice że paliwo lało się ciurkiem na silnik i od razu parowało, zostawiając chmurę za autem. Auto od przodu do tyłu i cały bok tłuste od paliwa, zawieszenie, karoseria, wszystko. Po dojeździe od razu na myjnię. Bo obliczeniu zasięgu wyszło mi, że wylał około 10 litrów na silnik. Ale diesel nie pali się bez bardzo wysokiej temperatury i bardzo bardzo wysokiego ciśnienia. W pracy mieliśmy kiedyś szkolenie z bhp i facet pokazywał nam korzystanie z gaśnicy, nalał diesela do wiadra i nie mógł go odpalić, a jak się udało to sam gasł po chwili. Także pod tym względem to spokojnie, diesel Ci nie zapłonie jak benzyna. Jak znajdę zdjęcie auta albo spuchniętych wężyków to pokażę.
|