Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 29-04-2020, 21:11   #1506
forger
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Po zrobieniu ponad 400 km na oponach Pilot Sport 4 można założyć, że praktycznie się dotarły. Na początku zgłaszałem, że są wyraźnie głośniejsze od zimówek. Po tym dystansie + przy większych temperaturach zrobiły się wyraźnie cichsze, więc przykładowo jestem w stanie przy 80 km/h wyłapać zmianę w brzmieniu wydechu po zmianie z 5 na 6 bieg (delikatny basowy odgłos w tle). W testach dynamicznych na krętej drodze nie udało mi się wywołać ani podsterowności ani nadsterowności - raczej odczucie, że przez chwilę jadę na 3 kołach. Przy wysokich prędkościach w wietrznych warunkach miałem odczucie, że wiatr szarpie delikatnie przodem nadwozia, ale samochód jechał wyznaczonym kursem. Układ kierowniczy w trybie SPORT jest mniej wspomagany, a w połączeniu z tymi oponami daje spore opory przypominające bardziej hydraulikę niż elektrykę - daje to możliwość bardzo precyzyjnego skrętu. Osoby nastawione tylko na komfort mogą być zaskoczone sztywnym prowadzeniem auta, pozostali docenią m.in precyzję i z pewnością drogę hamowania.
forger jest offline   Odpowiedź z Cytatem