View Single Post
Stary 30-04-2020, 19:34   #1
xqs
ford::advanced

Imię: Dominik
Model: Focus MK4 ST
Silnik: 2.3 ecoboost 280
Rocznik: 2019.75
Domyślnie duża różnica mocy na hamowni a moc fabryczna 2.3EB

Koledzy tuningowcy, mam takie pytanie jak to jest z ta mocą która deklaruje producent a która potem wychodzi na hamowni.
Poprzednia generacja RS miała mieć 350 a często gęsto wychodziło 310, 315 itp.
i teraz przychodzi mój temat, niby fabrycznie mój st ma mieć 280, zupełnie przypadkiem i nie wchodząc w szczegóły, pojechał na hamownie.

Gość z hamowni mówił że to juz 2 szt przez niego zhamowana i też wyszło mniej niż fabrycznie, choć było w zimie, pierwszy wyszedł 254, a mój 232-239 prze zewnętrznej 25 stopni.

Czy te silniki 2.3 po prostu takie są że na fabrycznej mapie mają mniej kucy?

Czy niższa moc na hamowni może być spowodowana tym że przed i chyba podczas pomiaru wyskoczyły błędy abs, esp, że moc zmniejszona ze względu na awarię systemów bezpieczeństwa, i że auto wykryło przeszkodę przed sobą, czy operator hamowni podpina się pod auto, wyciąga bezpiecznik czy jakoś kompensuje te błędy podczas pomiaru? Bo jeśli nie kompensuje to mam odpowiedź.

Nie byłem przy sprawdzaniu mocy (długa historia nie pytajcie czemu), nie mam jak spytać operatora hamowni, ale podobno sprawdzona i rzetelna firma.

Co sądzicie o modzie mountune do st m330, którego mogę sam wgrywać i zmieniać na oryginalną mapę np przed serwisem .
xqs jest offline   Odpowiedź z Cytatem