Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 03-05-2020, 22:46   #1922
Active
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Active
Silnik: 1.5 150KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

W moim aucie - 6 000 km, nie było i ma żadnych usterek czy też awarii. Ogólnie jestem z niego zadowolony. Lecz wow nie ma. Mam jednak kilka zastrzeżeń dotyczących wykonania i eksploatacji. Nie mam przekonania do fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia, gdyż skoro kamień może wybić szybę to również może uszkodzić cienką powłokę ocynku. Na podwoziu nie ma żadnej masy zabezpieczającej przed uderzenieniami kamieni. Zgrzewy progów i podłogi np. bagażnika nie są zabezpieczone mastyką. Wosk również nie wypełnia całych szczelin w łączeniach. Widoczne są również niedomalowane zakątki. Uklad wydechowy ma już miejscową korozje.
Silnik fajnie mruczy, ale hałas dochodzący z kół na nierównościach jest wkurzający.
Brak spryskiwacza kamery cofania. W czasie deszczu obraz jest nieczytelny z powodu wiszących na kamerze kropel wody lub brudu.
Ekran nocą przy cofaniu oślepia pomimo maksymalnego ściemnienia.
Lusterka zewnętrzne są troche za małe - nie mam czujników martwego pola.
Nie można zamknąć auta bez włączania alarmu. W systemie bezkluczykowym kluczyk służy tylko do otwierania zamka. Brak możliwości przekręcenia zamka w celu zamknięcia. Tryb jazdy inny niż normal trzeba wybierać po każdym uruchomieniu silnika. Start - Stop trzeba również wyłączać po każdym uruchomieniu silnika. Auto spala tyle samo z S-S jak i bez niego. Fabrycznie montowane koła z felgami 18" posiadają opony bez rantu ochrony felgi.
Mam też zastrzeżenia dotyczą ASO.
Różne ASO mają przeciwstawne zdania do tego samego zagadnienia. Są ASO wykonujące odpłatnie dodatkowe zabezpieczenia antykorozyjne i takie które pod rygorem utraty gwarancji zabraniają wykonania takiego zabezpieczenia. Mowa oczywiście o ASO mających serwis blacharsko lakierniczy. Wszystkie ASO natomiast są gotowe wykonać takie zabezpieczenie nieodpłatnie, ale tylko w miejscu w którym pojawi sie korozja, która nie będzie spowodowana skutkami eksploatacji. Więc auto użytkowane nie spełnia takiego warunku. Podobna rozbieżność zdań dotyczy powłoki ceramicznej lakieru. Centrala Forda na zadane pytania odpowiedziała mi po około dwóch miesiącach nie zajmując własnego stanowiska i udzielając wymijajacej odpowiedzi.
Active jest offline   Odpowiedź z Cytatem