Temat: [S-MAX 2006-2015] Komunikat: "akumulator rozładowany"
View Single Post
Stary 06-05-2020, 19:08   #283
woloo
ford::beginner

Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

No i dopadło mnie też. "Akumulator rozładowany”. Oczywiście po włączeniu radia na postoju. Samochód odpalał nadal bez problemu. Nawet przeżył z tym komunikatem jedną zimę (o ile to co mamy ostatnio można nazwać zimą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Ale w końcu stwierdziłem że akumulator ma już z 7 lat, więc można by go wymienić. Wstawiłem BOSH Silver. I po dwóch miesiącach ten sam komunikatGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wtedy zacząłem grzebać. @SRS dzięki za pomysł z BMS. Zresetowałem moduł i wszystko zaczęło działać.
Moje przemyślenia – BMS nie jest odpowiedzialny tylko za procedurę ładowania, ale także za określanie przypuszczalnego okresu rozładowania na podstawie bieżącego zużycia i poziomu naładowania. Dlatego po założeniu nowego akumulatora bez resetu BMS mamy błąd. Wg modułu stary akumulator naładowany w 70% wystarczy na przykład na godzinę – więc mamy ostrzeżenie. Jednak nowy akumulator z takim samym stopniem naładowania i poziomem obciążenia wystarczy np. na trzy godziny. Dlatego w nowym (o ile BMS będzie wiedział że to nowy), komunikat pojawi się dopiero przy poziomie np. 30%. Reset BMS powoduje, że przewidywanie czasu rozładowania zaczyna być robione poprawnie i komunikat przestaje się pojawiać. Tak wynikałoby także z innych waszych opisów problemu. Oczywiście powyższe wartości nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi nastawami. Chodziło mi tylko o zobrazowanie problemu.

Jeszcze jeden test. Sprawdziłem, jak zachowuje się napięcie podczas jazdy, po resecie BMS. Okazuje się, że tak jak pisaliście, ładowanie w MK4 też jest inteligentne. Ruszyłem w drogę. Autostrada, równa jazda przez dwie godziny. Przez pierwszą godzinę napięcie utrzymywało się na poziomie 14,4V. Potem nagle spadło do 12,7 – 12,8V wzrastało tylko podczas hamowania silnikiem (zachowanie trochę jak przy KERS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Wyłączony silnik 12,3 – 12,4V (nie maiła w większość znaczenia ilość włączanych urządzeń). Podczas odpalania silnika spadło na moment do 11,8V. W drodze powrotnej od początku trzymało 12,7 – 12,8V. Odczyty napięć z gniazda zapalniczki.
Wygląda więc na to, że BMS sprawdza stopień naładowania akumulatora i jeżeli stwierdza że już dość, zmniejsza napięcie regulatora aby niepotrzebnie nie obciążać alternatora.

Ostatnio edytowane przez woloo ; 08-05-2020 o 11:18 Powód: Dodatkowy test
woloo jest offline   Odpowiedź z Cytatem