Cytat:
|
Niestety, potwierdzam to, co pisal kolega Jaworr pare postów wyżej:
Cytat:
Napisał Jaworrr Zobacz post
Wywołać to łatwo;
Około 3500 obrotów na 1. biegu.
Sprzęgło.
Dynamicznie wbijam 2. bieg (jest basowe tąpnięcie, dźwięk dochodzi jakby z podłogi, z całego podwozia.
Puszczam sprzęgło.
Z biegu 1 na 2 bardzo to słychać, na pozostałych biegach dużo mniej, ale też są basowe tąpnięcia.
U siebie słyszę dokładnie to samo (1.5 EB M6, kombi, MY 2020.25). Na początku nie zwracałem na to w ogóle uwagi, bo dźwięk przypominał mi najechanie na małą nierówność, zwłaszcza, że wydobywał się "spod" podłogi. Ale po przestudiowaniu tego wątku i własnych eksperymentach nie mam już wątpliwości, że to przy zmianie biegów w skrzyni.
Mam nadzieję, że to tylko kwestia TTTM, a nie wady projektowej skrzyni, która przyspieszy jej rozpad. Sam odgłos może udałoby się zniwelować dodatkowym wyciszeniem podłogi.
Jak ma się skrzynia rozpaść, to neich to chociaż zrobi na gwarancji
|
Obawiam się, że jeżeli przy "dynamicznym wbijaniu 2. biegu" słychać "basowe tąpnięcie" to nie jest to obojętne dla trwałości skrzyni biegów. Pytanie czy jest jest to wada lub usterka skrzyni w konkretnym egzemplarzu, czy (sorry) nieumiejętna, niepoprawna zmiana biegu. Mam auto z silnikiem 1.5 150 i skrzynią M6. Przebieg dobija do 60 000 km. Nie zauważyłem żadnych dziwnych dźwięków przy zmianie biegów. Skrzynia pracuje precyzyjnie, biegi wchodzą gładko, bez oporów i głośnych odgłosów. Próbowałem wywołać efekt o którym pisze kolega Jaworr, ale nie udało mi się tego zaobserwować. Być może nie wbijam biegu dostatecznie dynamicznie. Generalnie obstawiałbym, że odgłos pojawia się gdy kierowca wrzucając bieg robi to szybciej niż zdąży zadziałać synchronizator. Jeżeli odgłos pojawia się przy normalnej, choć szybkiej zmianie biegów, to może to oznaczać uszkodzenie jednego lub kilku synchronizatorów (objaw na jednym biegu/ na kilku biegach) lub nieodpowiedni olej w skrzyni (objaw na wszystkich biegach).
Proponuję następujący test (dowolnym aucie):
- ruszyć na jedynce z niewielką prędkością (ok 5 km/h)
- wcisnąć sprzęgło i wyrzucić na luz
- toczyć się w ten sposób przez kilka sekund z wciśniętym sprzęgłem
- wrzucić dwójkę
Prawdopodobnie pojawi się dźwięk o którym pisze kolega Jaworr. Wynika to z faktu, że przełączając bieg w ten sposób uniemożliwiamy poprawne zadziałanie synchronizatora - wałek sprzęgłowy w skrzyni się zatrzymuje, wałek pośredni również, a wałek zdawczy kręci się niewielką prędkością. W tych warunkach nie zadziała poprawnie synchronizator i bieg wejdzie z oporem większym niż zwykle, dodatkowo możemy usłyszeć to "basowe tąpnięcie". To co opisuje kolega Jaworr to odwrotna sytuacja - obroty wałka sprzęgłowego są równie obrotom silnika, wałek pośredni i zdawczy też się obracają, więc synchronizator może zadziałać poprawnie i umożliwić "gładkie" zapięcie kolejnego biegu. Jeżeli jednak nie dostanie na to odpowiedniej ilości czasu, bo kierowca wbija bieg bardzo dynamicznym ruchem to pojawia się opór na lewarku i odgłos ze skrzyni towarzyszący zasprzęgleniu zębatki na wałku. Jeżeli taki opór i dźwięk mamy podczas normalnej zmiany biegu to, jak pisałem wcześniej jest to prawdopodobnie objaw problemu z poprawnym działaniem synchronizatorów.
Czyli moim zdaniem jeżeli użytkownik widzi problem to powinien zgłosić go do weryfikacji w ASO. Ale warto też zwrócić uwagę na sposób zmiany biegów. Może niech ktoś inny, nie wprowadzony w zagadnienie przejedzie się autem, a właściciel siedząc jako pasażer posłucha pracy skrzyni.